el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

mai
25
dj
Dia de l'Àfrica

Últims articles

Esther Vivas Esther Vivas

15 de març 19:45 h

Atrapats en l'estereotip

Un home blanc amb vestit i corbata és entrevistat per 'skype' pel canal de televisió BBC, des d’una habitació que sembla el seu despatx. De sobte, una nena entra ballant a la sala i s’asseu al seu costat. L’home intentant no perdre la compostura l’aparta. Llavors, un nadó amb un caminador apareix també ràpid i veloç. Segons després, una dona jove amb trets asiàtics entra corrent a l’habitació desesperada i s’emporta com pot les criatures. Pregunta: ¿Quina relació tenen l’home, la nena, el nadó i la dona? Aquest és el contingut d’un vídeo que s’ha fet viral, i que si el veieu no podreu deixar de riure..
Ampliar

Lectures 642 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

1 de març 07:00 h

Despertant el gegant

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 28-Feb-17) Bill McGuire, professor de geofísica al University College de Londres, al seu llibre “Despertant el gegant” (“Waking the Giant”, Ed. Oxford, 2012) analitza la possible relació entre l’escalfament global i variacions en l’activitat volcànica i el nombre de terratrèmols a tot el món. Tot seguit, només podem reproduir un parell dels exemples que McGuire aporta.   El primer seria el volcà Pavlov, el més actiu d’Alaska amb unes 40 erupcions en els darrers 200 anys..
Ampliar

Lectures 990 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

25 de febrer 10:30 h

Ser sexi no és cosa de nenes

L'exaltació de la sexualitat femenina des de la més tendra infància va encaminada a la submissió de la dona i al negoci. ¿Es pot ser sexi amb 5 anys? N’hi ha que creuen que sí, i fins i tot ho troben graciós i divertit. Si no, qui compraria aquestes disfresses de Carnaval per a nenes que recentment han encès les xarxes socials: «infermera sexi», diu l’embalatge, amb la foto d’una nena amb talons d’agulla i posat sensual, o la versió de «bombera», amb idèntica publicitat..
Ampliar

Lectures 698 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

PTP PTP

23 de febrer 09:30 h

Reclamem un canvi profund en la gestió de la mobilitat a l’aeroport

El dilluns passat es va convocar la Taula de la mobilitat de l’Aeroport de Barcelona, on són presents l’Autoritat del Transport Metropolità, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Aena, Renfe, Transports Metropolitans de Barcelona, sindicats i altres organitzacions. A la reunió d’aquesta taula s’ha donat a conèixer que al cap d’un any en funcionament, les noves estacions Aeroport T1 i Aeroport T2 de la línia 9 sud del metro només transporten respectivament 5..
Ampliar

Lectures 717 lectures   Comentaris 2 comentarisCartes dels Lectors Cartes dels Lectors

20 de febrer 09:15 h

Si sou servits: Només el panga?

Aquests dies ha saltat alguna que altra alarma arran, entre altres, de la decisió de Carrefour de retirar de la seva peixateria el filet de panga. El peix gat del Mekong que ens arriba des del Vietnam pelat, desespinat i ultracongelat perquè desprès nosaltres en puguem consumir a un preu molt econòmic si el comparem amb el peix fresc de les nostres llotges. La raó més evident –i no nova d’ara, diguem-ho tot– d’aquesta prohibició és que el peix es cria en unes aigües dolces gens recomanables, gràcies a la seva resistència a les condicions ambientals “adverses”..
Ampliar

Lectures 671 lectures   Comentaris Cap comentariCartes dels Lectors Cartes dels Lectors

10 de febrer 20:30 h

L'explosió a Flamanville mostra el perill de l'energia nuclear

L'explosió es produeix a la sala de màquines dels reactors 1 i 2 de la central nuclear de Flamanville i ha provocat almenys 5 ferits. Una mostra més de la perillositat de l'energia nuclear. Avui al matí s'ha produït una explosió a la central nuclear de Flamanville (França), on AREVA està construint un tercer reactor nuclear, de tipus EPR. Els controls de qualitat que es prenen en tot el complex nuclear queden en entredit. Els reactors de Flamanville I i II es van connectar a la xarxa en els anys 1985 i 1986 respectivament i són de tipus PWR, fabricats per l'empresa francès Framatome..
Ampliar

Lectures 705 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

30 de gener 19:15 h

Tractors al carrer

“Tancat per defunció”. És l’amenaça que plana sobre el camp català, i els agricultors han dit “ja n’hi ha prou”. Una marxa de tractors recorre aquests dies el territori, i aquest dissabte arriba a Barcelona. La situació no podia ser pitjor. Actualment només un 1,5% de la població activa a Catalunya treballa en l’agricultura, una bona part gent gran. La pregunta ineludible és, qui ens alimentarà en un futur no tan llunyà? En mans de qui queda l’agricultura i l’alimentació? Actualment, un grapat de multinacionals de l’agroindústria decideix què i com es produeix, controlant la cadena agroalimentària d’inici a final, des de la comercialització de llavors fins els supermercats..
Ampliar

Lectures 851 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

CUS CUS

29 de gener 16:45 h

La saturació de les urgències dels hospitals perjudiquen a malalts i també als treballadors sanitaris

Davant la greu situació que els professionals dels centres sanitaris catalans estan denunciant la Coordinadora d’usuaris de la Sanitat, DEMANA - A la Conselleria ACCIONS IMMEDIATES QUE MILLORIN LA GREU SITUACIÓ DE LES URGÈNCIES DELS HOSPITALS. - Que faci tot el que estigui al seu abast i més, per evitar el patiment dels usuaris i malalts i la greu situació de saturació que pateixen els treballadors sanitaris. - Tot i que la saturació de les urgències, que segons diu Salut no és pitjor que altres anys, el que sí ha canviat en els últims anys es la demanda i el perfil dels malalts i per això cal crear canals alternatius que ajudin a evitar aquests col·lapses..
Ampliar

Lectures 654 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

25 de gener 13:00 h

Els arrabassaterres

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 24-Gen-17)  Aquest és el títol del llibre de Fred Pearce (The landgrabbers. 2012) que investiga un fenomen espectacular que no arriba a les planes dels diaris: l’adquisició de terrenys a gran escala a pràcticament qualsevol lloc del planeta. Els motius van de la voluntat d’alguns governs de mirar d’assegurar la provisió d’aliments per els seus països davant l’escalfament global, fins al conreu de monocultius per abastir una o altra indústria, passant per la desforestació salvatge..
Ampliar

Lectures 992 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

6 de gener 10:45 h

Princeses i superherois

Quan un nen diu que no vol jugar amb una nina perquè «és cosa de nenes» tenim un problema. Igual que quan a una nena se la mira malament perquè li agrada jugar a futbol. ¿On queda la llibertat per escollir el que els agrada i el que no? Les expectatives socials i culturals associades a cada sexe acaba determinant massa vegades a què juguen els uns i els altres, de manera que coarta les potencialitats de la criatura. Vivim en una societat sexista, on si som dones se suposa que hem de pensar, actuar i comportar-nos d’una determinada manera, i si som homes d’una altra..
Ampliar

Lectures 1040 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter