el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles

Cesc Batlle Cesc Batlle

11 de maig 09:15 h

Economia Blava

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 09-Mai-17) A “La economía azul” (Tusquets, 2011), Gunter Pauli ens presenta l’economia blava, en contraposició al que ell anomena economia vermella i economia verda. L’economia vermella és la tradicional, la que ens governa de forma majoritària i la que ens ha portat fins aquí. Una economia que pren a voluntat del planeta, de la humanitat i del medi ambient, sense cap intenció de retornar res. Davant d’aquesta, ha aparegut una nova economia verda que, amb tota la bona voluntat del món, ha intentat fer el mateix que la vermella, però substituint productes contaminants, per altres que ho són poc, o gens..
Ampliar

Lectures 1980 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

17 d'abril 16:30 h

Un mapa d'escombraries

Provi d’imaginar-se Catalunya com una finca agrària. La primera conclusió és que hem estat molt agraciats: habitem un territori que, amb una gran varietat de climes, ecosistemes, rius, boscos i sortida al mar, ens pot permetre produir i consumir una gran varietat d’aliments durant els 365 dies de l’any. Perquè, com la bona pagesia sap, unes hectàrees d’aquestes característiques poden funcionar perfectament, en un cercle virtuós i infinit, amb una correcta combinació de diferents conreus, tant en el temps com en els espais, i amb la necessària integració de la ramaderia, que aprofita terres de difícil gestió agrària i és bàsica per mantenir la fertilitat de la terra..
Ampliar

Lectures 1065 lectures   Comentaris Cap comentariDefensem el Tren de l'Empordà Defensem el Tren de l'Empordà

11 d'abril 15:45 h

Per una millora de les interconnexions Portbou-Cervera

Des de  la Plataforma  Defensem  el Tren de l'Empordà voldríem  informar la  ciutadania  catalana que  estem portant a terme  una feina de coordinació permanent  amb el  President  de l'Associació d'usuaris del tren Perpinyà-Portbou-Cervera, i(o d'altres associacions de la societat  civil, en defensa  del trensport públic  ferroviari  i  la mobilitat sostenible, de la Catalunya Nord  i  Occitània , tractant  sobre el tema,  imprescindible, de la millora de les interconnexiosn Portbou-Cervera..
Ampliar

Lectures 782 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas Esther Vivas

10 d'abril 23:15 h

Prohibit donar la teta

Em pregunto: ¿per què donar el pit en públic pot violentar tant? ¿Per què donar el pit a una criatura pot ser motiu d’expulsió d’un centre comercial, un museu, un supermercat o una cafeteria? No passa sempre, però sí més sovint del que podríem imaginar. Es tracta de la doble moral d’una societat que cosifica i sexualitza el cos de les dones, mentre s’escandalitza quan una mare alleta a la llum del dia. L’argument és sempre el mateix: «Això» no es fa aquí perquè molesta, incomoda, ofèn, dona mala imatge o bé perquè «és la política de l’empresa»..
Ampliar

Lectures 920 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

3 d'abril 22:00 h

Un acaparament de 10 milions

Des de la revolució verda fins als nostres dies hem vist la capacitat d'expansió i de desenvolupament de l'agricultura industrial i els negocis que mou. Per assolir les quotes actuals s'ha treballat a fons. A base de tractats de lliure comerç s'ha aconseguit abolir qualsevol frontera a favor del comerç agrícola, encara que siguin transaccions innecessàries, insostenibles i il·lògiques. Amb els anomenats ajustaments estructurals s'han desmantellat els sistemes agraris nacionals encara que això representés vulnerabilitat alimentària per a molts territoris i les seves corresponents crisis..
Ampliar

Lectures 882 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

30 de març 09:00 h

Sucre amarg

Advocar per un consum responsable d'edulcorant és complicat quan la majoria de persones no poden ni elegir si volen sucre al plat. El tabac mata. Ho tenim clar després d’anys d’informes i evidències científiques que així ho demostren. No obstant, quan al segle passat van sorgir les primeres investigacions crítiques, molts les van posar en dubte. Es considerava fins i tot que fumar podia ser bo per a la salut. Qüestionar les veritats consolidades en l’imaginari col·lectiu no és fàcil, especialment quan tenen darrere un potent lobby empresarial..
Ampliar

Lectures 761 lectures   Comentaris Cap comentariCartes dels Lectors Cartes dels Lectors

29 de març 20:45 h

Alerta amb el debat de les infraestructures

març del 2017 Més enllà del caràcter propagandístic del acte del president de l'Estat Espanyol davant algunes elits econòmiques relacionades amb les infraestructures, la conferència de Mariano Rajoy demostra quelcom malauradament desastrós: la visió hegemònica de desenvolupament i progrés d'un territori continua sent la mateixa. El "benestar" s'associa a una suposada necessitat de continuar desenvolupant "infraestructures lineals" entenent-se aquestes com a carreteres i ferrocarrils..
Ampliar

Lectures 732 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

PTP PTP

17 de març 09:00 h

El món aposta pel tramvia, no pel negacionisme

El tramvia metropolità de la Diagonal està molt més estudiat que qualsevol altra infraestructura del transport prèvia; el que els seus opositors pretenen és la paràlisi per l’anàlisi. Després d’haver-se invertit milers de milions d’euros en autovies amb peatges a l’ombra, túnels de metro o línies d’alta velocitat, un grup d’economistes ha posat el seu focus en la infraestructura més estudiada i justificada de la nostra història recent, el tramvia de la Diagonal (105-195 M€)..
Ampliar

Lectures 1268 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

15 de març 19:45 h

Atrapats en l'estereotip

Un home blanc amb vestit i corbata és entrevistat per 'skype' pel canal de televisió BBC, des d’una habitació que sembla el seu despatx. De sobte, una nena entra ballant a la sala i s’asseu al seu costat. L’home intentant no perdre la compostura l’aparta. Llavors, un nadó amb un caminador apareix també ràpid i veloç. Segons després, una dona jove amb trets asiàtics entra corrent a l’habitació desesperada i s’emporta com pot les criatures. Pregunta: ¿Quina relació tenen l’home, la nena, el nadó i la dona? Aquest és el contingut d’un vídeo que s’ha fet viral, i que si el veieu no podreu deixar de riure..
Ampliar

Lectures 869 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

1 de març 07:00 h

Despertant el gegant

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 28-Feb-17) Bill McGuire, professor de geofísica al University College de Londres, al seu llibre “Despertant el gegant” (“Waking the Giant”, Ed. Oxford, 2012) analitza la possible relació entre l’escalfament global i variacions en l’activitat volcànica i el nombre de terratrèmols a tot el món. Tot seguit, només podem reproduir un parell dels exemples que McGuire aporta.   El primer seria el volcà Pavlov, el més actiu d’Alaska amb unes 40 erupcions en els darrers 200 anys..
Ampliar

Lectures 1178 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter