el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

mai
25
dj
Dia de l'Àfrica

Últims articles

Cesc Batlle Cesc Batlle

12 d'octubre 06:30 h

350.org i la desinversió fòssil

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" l' 11-Oct-16)  350.org és una organització ecologista d’abast mundial centrada en la lluita contra l’escalfament global (la seva seu a l’estat espanyol és a Barcelona). Una de les seves darreres campanyes mundials és la de la desinversió en la industria fòssil, que té un precedent en la campanya de desinversió en empreses sudafricanes a l’època de l’appartheid. La lògica és la següent: tots els governs del món han declarat fa poc a París que no hauríem d’excedir un augment de temperatura de més de 1..
Ampliar

Lectures 1061 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

25 de setembre 15:45 h

MonBayer, la feblesa del dinosaure

Si els tribunals de la competència no ho fan enrere, l'any que assistirem a l'estrena d'una nova supermultinacional, MonBayer, o com decideixin anomenar a la fusió, entre Bayer i Monsanto després que la primera hagi comprat a la segona. I bé, què pot suposar això? Una primera resposta se situa en la lògica habitual del que pot representar una empresa tan poderosa com indestructible. Trobem als que ho valoren com un pas natural en l'esdevenir del nostre model econòmic, afirmant que amb empreses així, amb la seva «tecnologia infinita», amb la seva «capacitat d'arribar a qualsevol lloc», amb la seva «eficiència», tot serà immillorable..
Ampliar

Lectures 1044 lectures   Comentaris Cap comentariCUS CUS

13 de setembre 21:00 h

Premis i sancions en cirurgia no vital

La Coordinador d'Usuaris de la Sanitat -CUS- considera necessari opinar sobre la proposta que estudien al Regne Unit sobre retardar intervencions quirúrgiques no vitals en cas d’obesitat o addicció al tabac. En primer lloc cal recordar que les llistes d’espera quirúrgiques ja ens castiguen prou a tots, sense distincions. Tot i que s’estan fent grans esforços per a reduir-les, són el que són. Cal diferenciar entre ambdues circumstàncies. En el cas de les persones fumadores s’hauria de comprovar que el sistema públic de salut posa al seu abast tècniques adients i suficients de deshabituació..
Ampliar

Lectures 1206 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Gustavo Duch Gustavo Duch

10 de setembre 20:45 h

Incendis capitalistes

Quan es plantegen les diferències entre els tipus d'agricultura que es practiquen, per definir l'agricultura que actualment omple els nostres supermercats de menjar artificial, amb pesticides i molts quilòmetres de petroli a la motxilla, m'agrada substituir l'oxímoron d'agricultura industrial per un altre adjectiu, des del meu punt de vista, més precís: agricultura capitalista. En el cas dels incendis crec que aquest terme torna a ser el més apropiat perquè si bé avui és difícil separar entre incendis naturals o incendis provocats, quan molts elements se superposen, pràcticament tots es podrien incloure en aquest nou gènere d'incendis capitalistes..
Ampliar

Lectures 1139 lectures   Comentaris Cap comentariPTP PTP

9 de setembre 15:15 h

Cal incorporar una nova línia horitzontal al Poblenou d'anada i tornada abans d'ampliar les existents

La PTP ha presentat en roda de premsa un informe sobre la situació de l'autobús al Poblenou. La reforma de l'eix de Pere IV, la implantació de la Superilla Pilot i la nova xarxa de bus de TMB condicionen l'accessibilitat del servei d'autobusos al barri del Poblenou. Les superilles van associades a la Nova Xarxa de Bus d'acord amb el Pla de Mobilitat Urbana (PMU), per això no poden implantar-se de manera aïllada sense millorar aquest servei. Després d'analitzar diversos escenaris, la PTP arriba a la conclusió de la necessitat d'un tercer eix horitzontal a la Nova Xarxa Bus al Poblenou entre els actuals H12 (Gran Via) i H14, ja que la fase II de superilles separarà en 1..
Ampliar

Lectures 1137 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

7 de setembre 09:30 h

El bonobo i els deu manaments

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 06-Sep-16) Malauradament, tenim molts motius pel descoratjament: corrupció, nepotisme, egoisme, tràfic d’influències i un llarg etcètera d’altres mostres d’insolidaritat. Tants, que hom es podria arribar a preguntar si els preceptes en els quals hem sigut educats: estimar a l’altri, preocupar-se pel bé comú, generositat, compliment amb les obligacions i les normes, etc... no podrien ser part d’un sofisticat muntatge per tal d’induir a la majoria de la població a comportar-se de forma que sigui més fàcil de controlar..
Ampliar

Lectures 1293 lectures   Comentaris Cap comentariPTP PTP

1 de setembre 09:15 h

Com calculem l'ocupació al transport públic?

És prou conegut que per norma general el transport públic genera menys impactes que el privat pel que fa consum energètic, emissions, consum d'espai i seguretat vial, entre molts altres avantatges. ¿Però com s'arriba a aquesta conclusió si tenim en compte que els vehicles grans, generalment emprats al transport públic col·lectiu, consumeixen més energia i espai que els turismes petits? La raó és molt clara, els impactes es calculen per usuari i no per vehicle. Per avaluar els impactes de la mobilitat en una àrea d'estudi, resulta tant o més determinant que 15 usuaris escullin 1 bus en comptes de 15 cotxes, que la tecnologia del motor que emprin els respectius vehicles..
Ampliar

Lectures 944 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas Esther Vivas

31 d'agost 15:00 h

Qui guanya en temps de pròrroga?

Vuit mesos després, seguim en temps de pròrroga. I el Partit Popular sembla sentir-se còmode. Segueix mantenint el control de la pilota, i de les polítiques, amb una majoria absoluta "en funcions" que li permet continuar aplicant les mateixes mesures de sempre. En total, com qui no vol la cosa, 1715 dies al Govern, i el que queda. Un Partit Popular amb diverses targetes vermelles per corrupció, i amb el desgast de la crisi, però amb molt pocs expulsats del partit i amb una afició que malgrat els pesars li revalida en el poder..
Ampliar

Lectures 1353 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

7 d'agost 11:00 h

Bones llavors

"Sembra bona llavor i posa't a collir que en aquest món boig pot passar qualsevol cosa", és la tornada de 'Quan serà', una bonica cançó del grup argentí colombià Che Sudaka. I quanta veritat perquè, com estem veient en els últims anys, per tota Amèrica Llatina s'estan replicant perillosos decrets per "aniquilar el camp", seguint amb els versos d'aquests amics que gaudeixo a Barcelona. El torn li ha arribat a l'Equador on s'està discutint una nova Llei de Llavors amb interessos clars de prioritzar i donar suport a l'expansió de l'uniforme exèrcit de llavors certificades i transgèniques que comercialitzen empreses com Monsanto o Syngenta..
Ampliar

Lectures 1436 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

3 d'agost 16:15 h

Som Energia

(Article publicat a "El Punt Avui" el 02-Ago-16) Som Energia (www.somenergia.coop/ca/) és una cooperativa sense afany de lucre creada a Girona el Desembre del 2010, i és la història d’un èxit esclatant. En el moment d’escriure aquest article, té 26,463 associats (58% a Catalunya i fins al 72% als Països Catalans). L’objectiu i propòsit de Som Energia és proporcionar energia 100% renovable als seus socis. Aquesta energia renovable, Som Energia la compra al mercat a generadors d’energia renovable, o la genera en les instal·lacions d’energia renovable que ella mateixa construeix amb el finançament dels socis que decideixen participar-hi..
Ampliar

Lectures 1511 lectures   Comentaris Cap comentari<1...23456...121>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter