el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles

Cesc Batlle Cesc Batlle

21 de desembre 13:00 h

Només sis nombres

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 20-Des-16) A ‘Només sis nombres’ (Just six numbers. Basic Books), Martin Rees, professor emèrit d’astrofísica a Cambridge, ens parla de com el nostre univers deu la seva existència a una combinació de sis nombres, i de com aquesta existència només pot ocórrer dins d’un interval extremadament reduït de valors per aquests sis nombres. Aquí, per raons d’espai, ens centrarem en el nombre Èpsilon (E)..
Ampliar

Lectures 1212 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

7 de desembre 09:45 h

Els cogombres d'Estats Units

Si tot surt com les grans corporacions volen -Investigacions recents mostren que 147 grups controlen el 40% del sistema corporatiu mundial- en un parell d'anys, amb tota probabilitat, emmalaltirem com la ciutadania dels Estats Units. O, almenys, així serà si s'aprova el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre Estats Units i Europa, el TTIP. Com explica un informe d'Amics de la Terra, amb el TTIP operatiu, en qüestió de ramaderia i alimentació d'origen animal estarem en una situació paradoxal..
Ampliar

Lectures 1130 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

5 de desembre 09:45 h

I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar? Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments..
Ampliar

Lectures 914 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

La Plataforma per la Llengua La Plataforma per la Llengua

30 de novembre 19:45 h

Un informe alerta de la disminució de la presència del català en l'entorn universitari

El IX Informe sobre la situació de la llengua catalana, promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural i elaborat per  la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i que avalua la salut del català, destaca que la manca de polítiques a favor de la llengua i el poc reconeixement després d’una situació de forts canvis demogràfics a començament del segle XX han influït en un descens en els usos del català arreu del domini lingüístic. Segons el context polític més o menys favorable i la situació prèvia de vitalitat de la llengua, les conseqüències han estat més o menys greus..
Ampliar

Lectures 777 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

26 de novembre 13:30 h

Black Friday, 'enganxats' al consum

Finalment ha arribat el Black Friday. Avui, tan aviat com puguem sortirem corrent a un gran centre comercial, entrarem en un portal de compra on line o bé ens aproparem a una avinguda pleníssima de botigues per fer-nos amb alguna "ganga". No podem deixar passar l'oportunitat de comprar barat. Si la desaprofitem és que som tontos. O això sembla dir-nos la publicitat, que des de fa dies ens bombardeja amb l'arribada del Black Friday. A Estats Units des de fa dècades aquesta data està marcada en vermell al calendari del comerç..
Ampliar

Lectures 1113 lectures   Comentaris Cap comentariCartes dels Lectors Cartes dels Lectors

26 de novembre 13:30 h

La ciutat de la desesperança

Ja eren les cinc de la tarda, el cel estava tapat per una capa grisa de núvols que deixaven anar petites gotes de pluja molt molestes. Jo feia deu minuts que havia sortit de treballar i caminava cap a la parada de bus per anar a casa. Em trobava a Cannon Street quan, davant meu, vaig veure que, com cada dia, hi havia una gran massa de persones caminant de la qual jo mateixa formava part. Jo no era pas especial, res no em feia especial ni a mi ni a ningú, era igual quina vida haguéssim tingut, o quin treball o quin càrrec tinguéssim perquè, al cap i a la fi, tots fèiem el mateix, com formigues que viuen només per al formiguer: treballàvem, menjàvem i dormíem..
Ampliar

Lectures 866 lectures   Comentaris Cap comentariJosep M. Loste Josep M. Loste

24 de novembre 09:30 h

Pobresa energètica: la qüestió social és qüestió nacional

La nova mort, al Baix Camp, a causa de la pobresa energètica, implica, posa de manifest una vegada més, que mentre no tinguem un Estat propi, Catalunya ho tindrà molt difícil per combatre les injustícies socials. El model autonòmic actual, a casa nostra, ha arribat al seu límit. La dependència al model espanyol esdevé cada dia un fet terriblement antisocial, que afecta, sobretot, els més necessitats. Amb l'actual sistema de finançament i amb les interferències antisocials del Tribunal Constitucional espanyol és impossible articular una política social i de redistribució de la riquesa que pugui detectar i evitar casos tan greus com el succeït a Reus..
Ampliar

Lectures 663 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Gustavo Duch Gustavo Duch

30 d'octubre 19:30 h

Vol sobre terra

Entre març de 1956 i setembre de 1957, sis avions Beechcraft RC-45 van sobrevolar tot el territori de l'estat espanyol. Anaven equipats amb càmeres fotogràfiques Fairch Fairchild T-11 de gran format i lents Metrogon de 6 polzades i uns negatius de 70 mm. Un equip de gran qualitat per a la fotografia aèria. Els avions, que sortien de Getafe, Lleó o Barcelona, ​​eren part de l'anomenat Projecte Espanyol, dut a terme pel servei cartogràfic de l'exèrcit dels EUA amb finalitats militars que, com ja havien fet a Itàlia, formava part de la seva estratègia contra el comunisme..
Ampliar

Lectures 1170 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

12 d'octubre 06:30 h

350.org i la desinversió fòssil

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" l' 11-Oct-16)  350.org és una organització ecologista d’abast mundial centrada en la lluita contra l’escalfament global (la seva seu a l’estat espanyol és a Barcelona). Una de les seves darreres campanyes mundials és la de la desinversió en la industria fòssil, que té un precedent en la campanya de desinversió en empreses sudafricanes a l’època de l’appartheid. La lògica és la següent: tots els governs del món han declarat fa poc a París que no hauríem d’excedir un augment de temperatura de més de 1..
Ampliar

Lectures 1107 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

25 de setembre 15:45 h

MonBayer, la feblesa del dinosaure

Si els tribunals de la competència no ho fan enrere, l'any que assistirem a l'estrena d'una nova supermultinacional, MonBayer, o com decideixin anomenar a la fusió, entre Bayer i Monsanto després que la primera hagi comprat a la segona. I bé, què pot suposar això? Una primera resposta se situa en la lògica habitual del que pot representar una empresa tan poderosa com indestructible. Trobem als que ho valoren com un pas natural en l'esdevenir del nostre model econòmic, afirmant que amb empreses així, amb la seva «tecnologia infinita», amb la seva «capacitat d'arribar a qualsevol lloc», amb la seva «eficiència», tot serà immillorable..
Ampliar

Lectures 1163 lectures   Comentaris Cap comentari<1...23456...122>

Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter