el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

mai
25
dj
Dia de l'Àfrica

Últims articles

PTP PTP

28 de desembre 09:30 h

Celebrem la recuperació de les inversions a TMB i demanem que tinguin continuïtat als propers exercicis

Als darrers quatre anys el servei de bus s’ha tensionat excessivament a causa de les retallades d’oferta, l’envelliment de la flota, i una política d’espai públic perjudicial amb el transport públic. El servei de metro necessita recuperar inversions per continuar creixent en demanda Davant l’anunci de TMB sobre la recuperació del ritme d’inversions de passades legislatures, la PTP emet un comunicat valorant-ne la necessitat. BUS. En el 2016 s’ha transportat la mateixa demanda que al 2010 però amb 50 autobusos menys, i molt més vells..
Ampliar

Lectures 917 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

26 de desembre 18:00 h

D'on ve el menú de Nadal?

Si alguna cosa caracteritza el Nadal són els grans tiberis. Als sopars d’empresa, les trobades amb amics, als banquets familiars mengem fins a rebentar. Després la digestió i també la bàscula ens passen factura. No obstant això, davant tant de menjar, molt poques vegades ens preguntem d’on ve el que mengem, com s’ha produït i en quines condicions. Malgrat que el Nadal es vesteix d’amor i solidaritat, aquests són precisament els ingredients menys abundants en el menú d’aquests dies..
Ampliar

Lectures 1074 lectures   Comentaris Cap comentariCesc Batlle Cesc Batlle

21 de desembre 13:00 h

Només sis nombres

(Versió extesa a 3500 caràcters de l'article publicat a "El Punt Avui" el 20-Des-16) A ‘Només sis nombres’ (Just six numbers. Basic Books), Martin Rees, professor emèrit d’astrofísica a Cambridge, ens parla de com el nostre univers deu la seva existència a una combinació de sis nombres, i de com aquesta existència només pot ocórrer dins d’un interval extremadament reduït de valors per aquests sis nombres. Aquí, per raons d’espai, ens centrarem en el nombre Èpsilon (E)..
Ampliar

Lectures 1155 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Gustavo Duch Gustavo Duch

7 de desembre 09:45 h

Els cogombres d'Estats Units

Si tot surt com les grans corporacions volen -Investigacions recents mostren que 147 grups controlen el 40% del sistema corporatiu mundial- en un parell d'anys, amb tota probabilitat, emmalaltirem com la ciutadania dels Estats Units. O, almenys, així serà si s'aprova el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre Estats Units i Europa, el TTIP. Com explica un informe d'Amics de la Terra, amb el TTIP operatiu, en qüestió de ramaderia i alimentació d'origen animal estarem en una situació paradoxal..
Ampliar

Lectures 1008 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas Esther Vivas

5 de desembre 09:45 h

I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar? Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments..
Ampliar

Lectures 881 lectures   Comentaris Cap comentariLa Plataforma per la Llengua La Plataforma per la Llengua

30 de novembre 19:45 h

Un informe alerta de la disminució de la presència del català en l'entorn universitari

El IX Informe sobre la situació de la llengua catalana, promogut per la Plataforma per la Llengua i Òmnium Cultural i elaborat per  la Xarxa CRUSCAT de l’IEC i que avalua la salut del català, destaca que la manca de polítiques a favor de la llengua i el poc reconeixement després d’una situació de forts canvis demogràfics a començament del segle XX han influït en un descens en els usos del català arreu del domini lingüístic. Segons el context polític més o menys favorable i la situació prèvia de vitalitat de la llengua, les conseqüències han estat més o menys greus..
Ampliar

Lectures 750 lectures   Comentaris Cap comentariCartes dels Lectors Cartes dels Lectors

26 de novembre 13:30 h

La ciutat de la desesperança

Ja eren les cinc de la tarda, el cel estava tapat per una capa grisa de núvols que deixaven anar petites gotes de pluja molt molestes. Jo feia deu minuts que havia sortit de treballar i caminava cap a la parada de bus per anar a casa. Em trobava a Cannon Street quan, davant meu, vaig veure que, com cada dia, hi havia una gran massa de persones caminant de la qual jo mateixa formava part. Jo no era pas especial, res no em feia especial ni a mi ni a ningú, era igual quina vida haguéssim tingut, o quin treball o quin càrrec tinguéssim perquè, al cap i a la fi, tots fèiem el mateix, com formigues que viuen només per al formiguer: treballàvem, menjàvem i dormíem..
Ampliar

Lectures 819 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas Esther Vivas

26 de novembre 13:30 h

Black Friday, 'enganxats' al consum

Finalment ha arribat el Black Friday. Avui, tan aviat com puguem sortirem corrent a un gran centre comercial, entrarem en un portal de compra on line o bé ens aproparem a una avinguda pleníssima de botigues per fer-nos amb alguna "ganga". No podem deixar passar l'oportunitat de comprar barat. Si la desaprofitem és que som tontos. O això sembla dir-nos la publicitat, que des de fa dies ens bombardeja amb l'arribada del Black Friday. A Estats Units des de fa dècades aquesta data està marcada en vermell al calendari del comerç..
Ampliar

Lectures 1073 lectures   Comentaris Cap comentariJosep M. Loste Josep M. Loste

24 de novembre 09:30 h

Pobresa energètica: la qüestió social és qüestió nacional

La nova mort, al Baix Camp, a causa de la pobresa energètica, implica, posa de manifest una vegada més, que mentre no tinguem un Estat propi, Catalunya ho tindrà molt difícil per combatre les injustícies socials. El model autonòmic actual, a casa nostra, ha arribat al seu límit. La dependència al model espanyol esdevé cada dia un fet terriblement antisocial, que afecta, sobretot, els més necessitats. Amb l'actual sistema de finançament i amb les interferències antisocials del Tribunal Constitucional espanyol és impossible articular una política social i de redistribució de la riquesa que pugui detectar i evitar casos tan greus com el succeït a Reus..
Ampliar

Lectures 645 lectures   Comentaris Cap comentariGustavo Duch Gustavo Duch

30 d'octubre 19:30 h

Vol sobre terra

Entre març de 1956 i setembre de 1957, sis avions Beechcraft RC-45 van sobrevolar tot el territori de l'estat espanyol. Anaven equipats amb càmeres fotogràfiques Fairch Fairchild T-11 de gran format i lents Metrogon de 6 polzades i uns negatius de 70 mm. Un equip de gran qualitat per a la fotografia aèria. Els avions, que sortien de Getafe, Lleó o Barcelona, ​​eren part de l'anomenat Projecte Espanyol, dut a terme pel servei cartogràfic de l'exèrcit dels EUA amb finalitats militars que, com ja havien fet a Itàlia, formava part de la seva estratègia contra el comunisme..
Ampliar

Lectures 1034 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter