el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles Xavier Cusell

Xavier Cusell

Dijous, 1.12.2011 16:20 h

Sondejos

El govern de la Generalitat ha obert ja el conflicte amb els treballadors de la Funció Pública plantejant retallades de complements, interins, dies d’assumptes propis, “drets adquirits”. La crisi ens ha portat fins aquí i ara toca el torn de retallar als treballadors públics que tenen un privilegi per “tenir” la feina assegurada. Ho va explicar el president Mas quan va anunciar la segona fase de les retallades. Després dels “excessos” de la sanitat i l'educació ara toca els funcionaris..
Ampliar

Lectures 2112 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Divendres, 25.11.2011 10:11 h

La por

Per classificar els films utilitzem gèneres com l'humor, el drama, la intriga o el terror. Cadascun té els seus adeptes i detractors. Si parlem de les pel.lícules de terror, hi ha qui diu que això de pagar  per anar a passar-ho malament no va amb ell, però en general aquest gènere té un punt de fascinació, especialment entre els més joves, que podríem dir que portem incrustat als gens. Aquesta pot ser una de les claus dels resultats electorals. Majoritàriament els votants han optat per revalidar les retallades o triar per opcions que tot fa pensar que les aplicaran..
Ampliar

Lectures 2051 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Diumenge, 30.10.2011 22:14 h

'El cesante'

Aquesta figura que trobem a novel·les de Pérez Galdós sembla que ha tornat a l'Espanya democràtica. La figura creada pels governs de Cánovas del Castillo d'una banda i de Mateo Sagasta per l'altra, és la paradoxa d'uns governs que es repartien el poder a terminis al final del segle XIX, deixant-se les mans lliures en el període en el que obtenien el govern. Així Galdós va fer "mofa" amb la figura del "cesante", un funcionari que tenia feina quan governaven els seus i que es passejava per la Gran Vía de Madrid quan arribaven al govern de l'estat els altres..
Ampliar

Lectures 2118 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Xavier Cusell

Divendres, 12.8.2011 16:29 h

No em treguis el paraigua

Expliquen sovint que els bancs són especialistes a deixar-te un paraigües quan fa sol i treure-te'l quan plou. Aquesta mateixa "màxima" es pot aplicar també aquests dies a l'administració quan ha decidit ser més estricte en la Renda Mínima d'Inserció, coneguda com a Pirmi. És un cas que mereix una bona reflexió. Per què ara de cop els nostres gestors polítics s'han adonat que hi havia molta gent que cobrava aquesta renda sense merèixer-la. Això és el que es desprèn de la mesura de correcció que han decidit aplicar, però, què passa amb els diners que s'han enviat a persones que no reunien els requisits per cobrar-ho? Hi ha algú responsable d'aquests pagaments irregulars? Es retornaran aquests diners? Aquestes preguntes són, em sembla, obvies quan es pensa amb la mentalitat d'Hisenda..
Ampliar

Lectures 2352 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Dimecres, 16.3.2011 13:02 h

La fi de la indústria nuclear de generació

Fa més de 20 anys vaig retallar un escrit d'Umberto Eco sobre l'energia nuclear. Eco citava a Pascal: " si visc ordenadament, pensant que Déu existeix i quan moro no és així, potser hauré perdut 60 o 70 anys. Si visc com si Déu no existís i quan moro existeix, hauré perdut l'eternitat!!" Aquesta reflexió de Pascal l'aplicava Eco a la construcció de centrals nuclears: "si no en construïm cap potser alentirem 40 o 50 anys el creixement, però si les construïm i tenim un accident, perdrem el futur"..
Ampliar

Lectures 2729 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Dimecres, 2.3.2011 08:10 h

La revolta del petroli

Molts han escrit llibres i pel·lícules de ciència ficció que avançaven el que passaria en el món quan el petroli s'exhaurís. El que més èxit ha tingut és sens dubte, Mad Max, la mítica cinta amb Mel Gibson lluitant per poder seguir alimentant els seus vehicles mentre el caos imperava arreu. Aquests dies he pensat en la pel·lícula que va dirigir George Miller i és possible que alguna cosa hi tingui a veure en la revolta que viuen els països del nord d'Àfrica i, sobretot, els del Golf Pèrsic, amb la proximitat del "Peak Oil", nom amb el que s'ha batejat el moment en el que s'arribarà al zenit de producció de petroli..
Ampliar

Lectures 2939 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Dimecres, 23.2.2011 09:40 h

El botiguer que no veu més enllà del carrer

Les declaracions del portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, qualificant d'oportunitat les revoltes que hi ha al nord i est d'Àfrica qüestionen el paper i la voluntat d'internacionalització del govern català. Aquestes declaracions transmeses per agències internacionals poden donar una imatge d'una regió "pessetera" que no veu més enllà del seu dia a dia, sense voluntat de tenir un paper en l'escena internacional, més enllà de fer calaix. Si és així, en un moment de crisi com l'actual, seria millor que es tanquessin immediatament totes les oficines de la Generalitat a l'exterior, ja que sembla que existeixin només com a oficines de turisme, a banda d'estalviar-nos de fer-hi el ridícul..
Ampliar

Lectures 2880 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Xavier Cusell

Dijous, 10.2.2011 11:57 h

Que les drogues passin per caixa

La decisió de la ciutat de Nova York que prohibeix fumar en espais públics relega aquest hàbit a l’àmbit estrictament privat i és un pas fonamental per argumentar la legalització de les drogues. El fumar és des de fa anys assenyalat per la majoria de països occidentals com un hàbit perniciós, que causa un dany a la salut dels seus consumidors i també a les persones que hi conviuen. Les despeses que els estats ingressen en impostos sobre el tabac poden sufragar una part del tractament que precisen els fumadors -i els fumadors passius-,  en les malalties derivades d'aquest hàbit o de les complicacions que es proven en d’altres patologies..
Ampliar

Lectures 2654 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Divendres, 28.1.2011 09:34 h

Nit d'insomni

Aquesta nit passada ha estat d'insomi, goso dir, no de desenes ni de centenars, sinó de milers de persones davant de la conversió de La Caixa en un banc. La preocupació, com no paren de dir els tertulians de referència, no és de cap manera per les imposicions, els diners són segurs dins de l'entitat i res fa pensar que hi hagi cap risc. Ara bé, per la majoria de gironins, fa uns mesos que una absorció amb aquesta entitat de protagonista ha significat canviar números de comptes, targes, assegurances, logos, empleats, oficines, etc..
Ampliar

Lectures 13317 lectures   Comentaris Cap comentariXavier Cusell

Dimecres, 12.1.2011 10:10 h

Kodachrome

Durant set dècades Kodachrome ha estat sinòmin de qualitat, un suport fotogràfic lligat als professionals de la moda i la publicitat que fins i tot va ser obsequiat amb una cançó de Paul Simon. El 30 de desembre passat Kodak va posar fi a Kodachrome. Aquesta pel·lícula que ha regnat en el mercat fotogràfic durant 74 anys simbolitza una manera de fer que també s'ha acabat. El Kodachrome era una pel.lícula fotogràfica "positiva" del que s'anomenaven diapositives, que captava amb gran qualitat les imatges impreses per les càmeres, des de les més senzilles fins a les de professional..
Ampliar

Lectures 3549 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter