La crisi, una oportunitat per descobrir

En mig del pessimisme general que es viu quan toca parlar de números, sovint em ve al cap l'anterior conseller de Medi Ambient, Salvador Milà i el seu particular enfoc a l'hora d'afrontar les contrarietats. Personalment em sorprenia per la seva capacitat de trobar "oportunitats" allà on altres només hi veien problemes.

No puc qualificar-ho d'optimisme, perquè seria massa fàcil, Milà parlava d'oportunitats "en serio". Com a periodistes cada vegada que hi havia una notícia destacada que afectava al seu departament ja ens preguntàvem quina cara posaria i, sorprenentment per a mi, Milà hi trobava "una oportunitat". Ja es podia referir a un tema d'actualitat energètica, al desmantellament nuclear o a la manca d'infraestructures pels residus que ell hi veia "una oportunitat". Sempre vaig pensar que no tot podia ser vist com una oportunitat, que sempre hi hauria un límit.

Recordo ara aquest plantejament  "vital" per contrastar-ho amb el que molts professen amb la boca petita: cal ser optimistes i trobar les oportunitats a la crisi actual. I, certament, n'hi ha d'haver. Tots som testimonis que al forn de pa, al restaurant, o al super que freqüentem hi ha pràcticament la mateixa activitat. Però les grans xifres com ara la venda de pisos, de cotxes, de mobiliari s'han alentit si no s'han tallat en sec. I això precipita que tot tendeixi a anar malament i un sector afecta a un altre com una roda de desenllaç fatal.

És per tant difícil ser optimista en situacions com aquesta, però faré servir unes xifres d'exemple que en el cas de l'estat espanyol ho emmetzinen encara més: 1 milió de pisos nous estan per vendre. On podem trobar aquí l'oportunitat?

Respondré amb més interrogants: Poden les entitats financeres seguir deixant diners per a comprar-los? Se'n poden posar una gran part a lloguer a preus baixos durant uns anys? Poden bancs i caixes esperar que els promotors els retornin els diners avançats? Pot l'estat destinar-hi ajudes directes en el context actual?

Si la resposta a les preguntes anteriors és no, les oportunitats que obre la crisi són certament remotes, ara bé, si s'encadenen diverses respostes afirmatives amb condicionants, es podria obrir alguna clariana. Llàstima que "l'apalancament" d'operacions financeres, que va portar les hipoteques de Florida fins a Oslo, Helsinki o Barcelona també es va veure en el seu moment com una oportunitat.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article