"L'estalvi" com a sector econòmic!

Feia dies que no llegia una resposta amb tant de sentit comú i tant òbvia en un diari. A la contra de la Vanguardia d'aquest dilluns, Eulàlia Torras de Beà, psicoanalista i psiquiatra infantil, a la pregunta sobre què tenen de dolent les guarderies responia que la necessiten els pares no els nens! Això em va fer estar atent a quines altres respostes trobava en els mitjans que fossin de nivell. I les vaig trobar on menys m'ho esperava.

El mateix dia, escoltant al president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero en discurs fet al fòrum The Economist, de Madrid, les obvietats no van ser tan diàfanes, però n'hi va haver. En la presentació del projecte anomenat "economia sostenible" Zapatero va respondre a les preguntes dels presents i entre d'altres qüestions, va esmentar quins creia que serien els sectors que podrien substituir el de la construcció com a motors de l'economia. Cal dir que abans el president de l'executiu ja havia explicat que anem cap a un canvi de model i que la construcció no tornarà a ser el que era. Quan se li va demanar més concreció, Zapatero va puntualitzar que el sector que agafaria el relleu seria el de l'estalvi i eficiència energètics.

A banda de preguntar-nos, quin és aquest sector de l'estalvi, el que més m'ha cridat l'atenció és que Zapatero ha desvetllat amb més claredat que mai quin és el problema més greu pels propers 25 anys:
l'energètic.

Si el sector amb més projecció és el de l'estalvi energètic, és evident que l'economia no tornarà a ser com la d'abans. Entre d'altres motius perquè una característica del sector de la construcció és que va incrementant el preu d'allò que toca fins que arriba al consumidor. En canvi, l'estalvi energètic ha d'anar reduint el preu fins arribar al consumidor: és com la quadratura del cercle.

A ningú se li escapa que l'estat espanyol és un país energèticament depenent. Importa tot el petroli i part de l'electricitat. I allò que es diu en determinats cercles amb la boca petita, quan es parla del futur del petroli barat sobre el que es va basar el creixement exponencial de les economies mundials.

Encara una altra "reducció" anunciada per Zapatero: La magnitud del negoci financer serà menor i, per tant, el sector s'ha de reestructurar i adaptar a aquesta redimensió.

I les borses encara pugen!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article