El 84% abandonem el català quan algú ens parla en castellà o en francès. Canviem-ho!

El fet que 84% dels catalanoparlants canviéssim de llengua quan algú ens parla en castellà, o en francès a la Catalunya Nord, té un impacte negatiu per a la bona salut del català.

Les raons que ens porten a abondanar el català són diverses. Les agressions que hem patit per emprar el català han passat de multar-nos per escriure en català a titllar-nos de maleducats.

Parlar en català amb normalitat, en qualsevol moment i circumstància, contribuirà a fer-lo créixer en l'àmbit de l´ús social i la diversitat lingüística del món en sortirà guanyant.

Tallers per la Llengua ha entrevistat a Patricia Gabancho, Miquel Calçada, Vicent Sanchis, Fèlix Riera, Sebastià Alzamora i Muriel Casals al respecte i les seves respostes són força aclaridores.



Independentment de quina sigui la raó que ens porta a canviar de llengua, ens interessa canviar aquest costum per fer reviscolar el català.

Els costums són respostes quasi automàtiques i, si volem canviar-los, hem de posar voluntat i mètode.

Una bona estratègia per aconseguir-ho és:
1.- Fer el seguiment de quina llengua emprem en les nostres comunicacions durant un parell de setmanes, això ens farà conscients de les vegades que emprem el català i quantes ens passem al castellà. Una taula senzilla de tres columnes ens anirà bé: Comunicació / en català / en castellà
2.- Decidir quan començar a parlar sempre en català, fixar-nos un dia.
3.- Anotar, durant un parell de setmanes, quan hem parlat en català, quan ens hem passat al castellà. La mateixa taula utilitzada en l'apartat 1 ens anirà bé.
4.- Avaluar, dia a dia, el nostre progrés i els guanys percebuts.

Aplicar aquest pla ens permetrà observar com:
Cada dia, aconseguim parlar en català en un nombre major de comunicacions.
Persones que inicialment ens parlen en castellà, en continuar parlant-los en català, de vegades, passen a parlar-nos en català.

Anima't a practicar el bon costum de parlar sempre en català!
Tots en sortirem guanyant!
Fes-ho córrer!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article