La màgica Nit de Sant Joan

Sembla ser que els ritus de la nit de Sant Joan a Europa tenen un origen Cèltic. L'Església els adaptà i se'n apropià. Els druides, els sacerdots celtes, adoraven el foc i l'aigua i eren grans coneixedors de les propietats de les herbes.

La foguera de la Nit de Sant Joan crema en la nit més curta de l'any; els tions i les cendres s'escampen pels camps per purificar-los i adobar-los. Els cultius creixeran millor i seran més productius. La nit de Sant Joan recrea la fecunditat dels camps, dels animals i dels humans. A Irlanda, les parelles salten la foguera per assegurar-se la descendència; i ho fan també amb el bestiar.
A la virtut purificadora del foc cal afegir la virtut protectora; a pagès, per Sant Joan, s’encenien quatre focs, un a cada punt cardinal, per protegir les cases i els pobles de tempestes, llamps, encanteris... tots els costums i pràctiques d’aquesta nit són màgics i tenen l'objecte de preservar i protegir.

Pel que fa a l’aigua, a Catalunya hi ha tot un seguit de pràctiques relacionades amb els rius, les fonts, els estanys i, sobretot, amb la rosada d’aquest dia. Un conjunt de rítus màgics, guaridors i protectors; es fan banys a la mar, es recull aigua de les fonts, etcètera.
Les aigües de la nit de Sant Joan, les recollides al punt de mitjanit, guareixen tots els mals. Han estat emprades per guarir la pell i els ulls, per embellir i resoldre conflictes d’esperit (emocionals). Aquestes aigües també tenen virtuts endevinadores, i s'han emprat per ajudar a trobar marit o muller (ordalies), endevinar el futur i aconsellar.
L'aigua de la rosada també és màgica, hi havia el costum de “prendre el ros” o posar-se despullat de matinada per a que la rosada guarís de tot mal el cos i l’esperit.  I, tan bon punt sortia el sol, es recollien plantes medicinals, que llavors tenien més virtuts, es deia que n’hi havia prou d’ensumar-les per guarir-se immediatament.

Un altra meravella de la Nit de Sant Joan és que es creu que s'obren les "portes" que comuniquen amb el Més Enllà, la nit de Sant Joan és una nit màgica. Els encantats i les encantades s'alliberen dels encanteris. Les Dones d'Aigua, els follets i altres éssers màgics fan un tomb pel nostre món i poden ser vistos pels humans. Les plantes verinoses perden les seves propietats perjudicials. Les herbes guaridores augmenten les seves virtuts. La rosada que cau a la matinada màgica cura més de 100 malalties i fa més bell i jove a aquell que se n'impregni el cos. La nit de Sant Joan s'obren les portes a altres dimensions.

La Natura ens convida a fer un tomb màgic, gaudim-ne!

Fes-ho córrer!

Article relacionat: Nit de Sant Joan, les Fogueres i les Revetlles ens posen el cor de festa!

Documentat a:
La Nit de Sant Joan http://ghostchild.org/index.php?showtopic=93
Sant Joan, dossier http://lafura.cat/suplements/arxius/ARXIUS/FOC/DOSSI3.HTM

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article