Els telèfons mòbils i el risc de càncer cerebral

L'International Journal of Epidemiology  publica l'estudi Interphone amb els resultats de les anàlisis del risc de patir tumors cerebrals a causa de l'ús del telèfon mòbil i suggereix un risc elevat de glioma i meningioma.
L'ús del telèfon mòbil ha augmentat des de la seva introducció. A finals dels anys 90, diversos grups d'experts van recomanar que s'investigués sobre els possibles efectes adversos de l'ús del telèfon mòbil en la salut.
L'Agència Internacional d'Investigació Sobre el Càncer (IARC), que forma part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha coordinat l'estudi Interphone amb l'objectiu de determinar si l'ús del telèfon mòbil augmenta el risc de patir aquests tumors.
Interphone comença l'any 2000, estudia casos en 13 països i es centra en quatre tipus de tumors en els teixits que més absorbeixen l'energia de radiofreqüència (RF) emesa pels telèfons mòbils: tumors cerebrals (2708 casos de glioma i 2409 casos de meningioma ), del nervi acústic (schwannoma ), i de les glàndules paròtides; l'estudi inclou el nombre més gran d'usuaris amb almenys 10 anys d'exposició.

Aspectes a considerar.-
La major part de les persones que s'han avaluat en l'estudi eren usuaris poc intensius de telèfon mòbil en comparació als estàndards actuals. Entre el grup objecte d'estudi hi ha usuaris intensius amb mitjanes d'una mitja hora diària de trucada i menys intensius amb mitjanes d'un parell d'hores al mes.
Avui en dia, l'ús del telèfon mòbil és molt més intensiu, és usual que la gent jove utilitzi els telèfons mòbils durant una hora o més al dia.
Encara que també és cert que les emissions dels nous aparells són més baixes, que s'ha incrementat l'ús dels missatges de text i que s'ha implantat l'ús dels dispositius mans lliure que ens allunyen el telèfon mòbil del cap.

El Dr. Christopher Wild, director de l'IARC, va dir al respecte que els canvis dels patrons de l'ús del telèfon mòbil des del període estudiat per Interphone, especialment en gent jove, fan imprescindible continuar amb l'estudi de l'ús del telèfon mòbil i el risc de càncer de cervell.

La professora investigadora Elisabeth Cardis va manifestar que l'estudi Interphone continuarà amb anàlisis addicionals sobre l'ús dels mòbils i el risc de tumors del nervi acústic i de la glàndula paròtide, i va afegir que hi ha un ràpid increment en l'ús de telèfons mòbils en gent jove que no van ser estudiats per Interphone. El Centre de Recerca Epidemiològica Ambiental CREAL està coordinant un nou projecte, MobiKids, finançat per la Unió Europea, per investigar el risc dels tumors de cervell a causa de l'ús de telèfons mòbils en la infància i en l'adolescència.

Fes-ho córrer, ens interessa estar-ne al cas!

Documentat a:
Centre de Recerca en Epididemiologia Ambiental http://www.creal.cat/noticies/view.php?ID=93
Interphone study publicat a International Journal of Epidemiology http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/full/dyq079
Agència Internacional d'Investigació Sobre el Càncer (IARC) http://www.iarc.fr/


Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article