La Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica

Treballs recents de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona han descobert que els afectats de fibromiàlgia tenen reduïda la quantitat d'una molècula, l'anomenada TNF-alfa. Aquesta molècula pot representar una prova diagnòstica de la fibromiàlgia i la fatiga crònica i així posar en evidència que hi ha efectes detectables a l'organisme i no tan sols sensacions subjectives en qui les pateix.

D'altra banda, un grup d'investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears, dirigits pel doctor Pedro Montoya, han estudiat els pacients de fibromiàlgia. Els investigadors han caracteritzat diferències substancials en el processament del dolor entre els malalts de fibromiàlgia i altres pacients amb dolor crònic amb causa orgànica localitzada i han posat de manifest que els factors socials i emocionals tenen una importància cabdal en la percepció del dolor. Dit d'una altra manera: la percepció del dolor no és un procés aïllat ,sinó que està íntimament lligat a l'experiència subjectiva del pacient.

Al respecte de la fibromiàlgia i la fatiga crònica hi ha diverses interpretacions, unes ens fan una mica més fàcil encarar el camí per guanyar salut que les altres. Amb l'objectiu de fer fàcil contrapuntar-les, a continuació trobaràs un parell d'aquestes posicions contraposades:
 
1.- La revista Salud Global, amb qui col·laboren els laboratoris Almirall, defineix el concepte ortodox de la fibromiàlgia. http://www.grupoaulamedica.com/aula/SALUDMENTAL4-03%20.pdf

2.- Les descobertes del Doctor Montoya i el seu equip publicades a "Quan el dolor és un parany" a L'Hospital General de Mallorca (Universitat de les Illes Balears UIB) proporcionen un punt de vista que dóna moltes esperances a aconseguir retrobar la salut. http://www.uib.es/servei/comunicacio/sc/projectes/arxiu/nousprojectes/dolor/dolor.pdf

Espero que aquesta informació et sigui d'utilitat.

Fes-ho córrer!
Tots i totes hi guanyarem!

Sophia Blasco Castell, assessora i coach personal
[email protected]
657 825 188
Al Twitter  Al Google +  A LinkedIn
Receptes per Viure Bé!

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article