SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 32 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 32 AND id_comentari =SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 32 AND id_comentari =

La mala fama del lloguer

L'habitatge és més car que abans, sí. Proporcionalment (no oblideu això) és més car llogar que comprar, de vegades. Però quan un vol estalviar, de vegades ha de fer el sacrifici de pagar més en valor relatiu però menys en absolut. M'explicaré:

Imaginem un habitatge de 60 metres quadrats al barri del Guinardó de Barcelona, de 250000 euros de valor (agafat d'Idealista), amb una hipoteca del mateix import a 30 anys i un 5,5% d'interès. Surten uns interessos durant els primers 5 anys (contracte de lloguer estàndar) de 40417,23 euros que, dividits per 36 mesos, donen una mitjana de 1122,70 euros mensuals. Ara, imaginem un habitatge de lloguer amb les mateixes condicions. Surt un lloguer mensual durant 5 anys de 900 euros mensuals de mitjana (agafat d'Idealista).

Com podeu observar, el lloguer NO surt més car que la compra i, per tant, si et falten 222,70 euros al mes, pots agafar-los de la hipoteca i invertir-los en un lloguer.

I això, només calculant la despesa en interessos, ja que la quota total d'aquesta hipoteca seria de 1419,47 euros mensuals. Però entenc que l'amortització de capital és estalvi i, per tant, no m'hi fico en termes financers, però sí en termes de liquiditat, que és el problema que té la gran majoria de la gent i el que tothom critica.

Per tant, quan em doneu l'argument que preferiu comprar que llogar perquè és més barat, recordeu aquest petit càlcul gens exhaustiu però si fet amb voluntat d'ajudar a prendre decisions. De fet, tothom utilitza tres arguments per defensar la compra enlloc del lloguer: arribarà a ser meu (això si no canvies, que llavors pagaràs tota la vida); és més barat (ja veieu que no) i el totxo sempre puja (de fet, només en períodes especulatius és una bona inversió, la resta del temps, té pujades minses d'un 1-2%). El lloguer, per contra, permet quelcom més important: la llibertat.

I doncs, tú que tens? Jo hipoteca, però vaig calcular abans el que em costava amb un tipus d'interès elevadíssim (al qual encara no hem arribat) i, en base a aquest càlcul vaig acceptar comprar-me un pis. El que no vaig fer és comprar un pis l'any 2003 agafant la quota de la hipoteca que podia pagar i elevant-la a un pis ja que les apujades de tipus m'haguessin deixat descol·locat financerament.

Comentaris

Jaume
3.

ÉS importantíssima, com a valor afegit, la llibertat que et dona el lloguer, matisada això sí per la durada de 5 anys dels contractes actuals (tot i que es pot pactar durades més llargues).

  • 0
  • 0
Oriol
2.

Efectivament, m'he descuidat de posar els impostos i despeses que provoca l'adquisició d'un habitatge, que encara afegeixen arguments a l'article. Comprar no és més barat que llogar i, si no ens fiquem això al cap, seguirem patint com ho fem.

  • 0
  • 0
Jaume
1.
El professor Garcia Montalvo jura i promet que és el mateix (en termes econòmics) comprar que llogar. O que "hauria" de ser el mateix: els diners estalviats amb el lloguer, reinvertits i capitalitza...
El professor Garcia Montalvo jura i promet que és el mateix (en termes econòmics) comprar que llogar. O que "hauria" de ser el mateix: els diners estalviats amb el lloguer, reinvertits i capitalitzats al cap del temps haurien de donar un valor equivalent al de l'habitatge.

En el teu anàlisi manca una quantitat a fons perdut gens menyspreable, en el moment de la compra-venda (els impostos per transmissió i constitució d'hipoteca més els honoraris de notari i registrador més les espeses del taxador i cobrament de gestió de tramitació -sempre abusiva-) que pot ascendir aprox al 9-10% del preu de copra-venda.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article