SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 64 AND id_comentari =

Llums de nadal i crisi

Si espereu el típic article que defensi o ataqui els llums de Nadal com a estratègia d'incentiu del consum i, de retruc, de l'economia, és millor que no continueu perquè, tot i que sóc de l'opinió que la llum dóna alegria i l'alegria crida al consum, aquest article no en parlarà gens ni mica. I de què va doncs, l'article d'avui? Doncs del meu barri, d'Horta. I de com els seus comerciants, agrupats a l'entorn de l'Associació de comerciants Cor d'Horta, ens ensenyen després de molts anys a com combatre una externalitat.

Què és una externalitat? A economia, però també a d'altres àmbits, existeixen situacions o actuacions que tenen efectes més enllà de la persona, empresa o territori que les crea. L'exemple típic seria el d'una indústria que ocntamina el riu al seu naixement, provocant un efectes nocius a la resta de ciutadans que hi ha a la part baixa del riu, i que no hi han participat. Això seria una externalitat negativa, però també en poden haver de positives, com la que ens ocupa.

Els llums de Nadal una externalitat? Si un grup de comerciants decideixen posar llums de Nadal per tot el carrer on treballen tothom hi surt beneficiat, hagi pagat o no la quota d'aquests llums. I això què provoca? Doncs una externalitat positiva pels que no han pagat, que gaudeixen de llums de Nadal (i alegria consumista) sense haver-hi posat un euro.

I què fan aquests hortencs per a merèixer un article sobre externalitats? Doncs bé, els comerciants del Cor d'Horta han decidit donar un quart de volta més a l'externalitat positiva, i convertir-la en negativa pels free-riders (que és un altre concepte econòmic que parla d'aquells que aprofiten les externalitats positives creades per d'altres). Com? Fent arribar un cable de llumetes vermelles des de lallumenera central del carrer fins a la porta de cada establiment participant i deixant en evidència, per contra, a aquell comerç que ha volgut aprofitar-se dels diners dels altres com un simple free-rider.

Amb tot això, tenim una externalitat positiva convertida en negativa per uns hàbils comerciants cansats de pagar per a ús i gaudi dels galtes.

Comentaris

Jaume S
1.

No coneixia l'anècdota. Magnífica. Potser arriba l'hora que els catalans pagans es revolten... Una premonició? Tant de bo.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article