Làctics amb ética

La cobdícia, la corrupció i la contaminació (les tres C) han penetrat tant a l'interior de la nostra societat capitalista (amb C) que iniciar qualsevol activitat empresarial o ser una persona empresària està generant aversió. Si fins fa no molts anys els empresaris que en menys temps guanyaven més diners eren portada de totes les revistes i icones davant dels que agenollar-se, la crisi provocada per aquests valors, ha resituat-com mereixien-a tants guanyadiners en el seu lloc apropiat: el pou de la mesquinesa.

Però, tota activitat empresarial és negativa en si mateixa? Evidentment que no, encara que escoltant les notícies últimament ens costi creure-ho. De fet sense persones que emprenen viatges o aventures-en aquest cas econòmiques- a poques costes arribaríem. La diferència, com deia, es troba en els valors que envolten un projecte o un altre, i si pensem en claus socials, solidàries i sostenibles (les tres S) observarem com empreses nascudes en aquest ecosistema són molt més que simples mitjans per recollir beneficis, són activitats econòmiques, gents i agents, que converteixen el seu treball en beneficis per a la societat. Fins i tot van més lluny, s'impliquen descaradament a transformar, per millorar, el món actual.

A Biscaia tenim el bon exemple de la Cooperativa Esnetik (lactis amb ètica), una joveníssima iniciativa per evitar la contínua desaparició de caserius a causa de malvendre (perquè els malpaguen) la seva llet a la indústria. Vuit masos s'han associat amb un grup de persones consumidores per responsabilitzar conjuntament de l'elaboració de formatges i mantega, per a construir entre tots i de manera transparent el preu d'aquests productes, i per a la comercialització dels excedents que no es consumeixen entre les famílies de la cooperativa.

Un dels resultats més sorprenents i que posa en evidència el joc brut de la indústria es fa visible en els preus dels aliments de Esnetik. Sabem que quan la indústria posa un preu a un producte no es basa en les seves despeses, sinó que comença pensant a quant aconseguirà vendre castigant les butxaques de la ciutadania, i d'aquí comença un descens en picat fins a arribar al mínim possible pel qual es pot comprar el producte a la finca proveïdora. A Esnetik, per contra, la construcció del preu prové de la lògica d'assegurar a les i els pastors un preu just i digne per la seva feina. Ara per ara, amb aquesta visió Social, Solidària i Sostenible de cada litre de llet, les i els pastors reben un 50% més del que li pagaria la indústria i, sorpresa, el soci o sòcia de la cooperativa ho paga un 20% més barat que en qualsevol supermercat.

És a dir, finalment tenim una activitat empresarial que construint el seu espai propi no es veu afectada per l'especulació globalitzada, se salta el parany dels preus artificials, genera aliments sans, assequibles i de qualitat per a la població, i garanteix la continuïtat de l'autèntica i necessària vida rural.

Molt més que la simplicitat de guanyar diners.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article