Tinc abelles al cap

Estic molt motivat amb el meu nou projecte. Des de fa anys llegeixo amb preocupació moltes referències a la desaparició de les abelles arreu del planeta i les conseqüències. Ja no és només l'extinció d'una altra de les moltes espècies animals o vegetals que havien estat part de la natura. Parlem d'una extinció emblemàtica que podria representar greus problemes per a la supervivència, paradoxalment, de l'espècie més depredadora de totes les espècies animals, l'ésser humà. Les abelles són responsables de la pol·linització el 70% dels cultius agrícoles que ens donen de menjar.

La principal causa del declivi de les abelles té a veure amb l'ús de pesticides en l'agricultura industrial, des del conegut glifosat que va fer famosa a Monsanto fins als neonicotinoides de Bayer, empreses ara fusionades. Per això, vivint a la ciutat i amb una terrassa a casa, sempre vam tenir clar que no havíem d'utilitzar aquest tipus de productes per a les nostres plantes, però -i aquest és el projecte- què tal si contribuïm a la repoblació d'abelles instal·lant un rusc a la terrassa? A casa ens hem informat i realment val la pena intentar-ho: no és una idea esbojarrada; i d'un temps ençà, disposar d'arnes a les ciutats és una pràctica en augment.

El primer dubte és sobre la qualitat de l'hàbitat que els oferirem a les abelles. Certament conviuran amb fums dels tubs d'escapament, però estaran fora del perill que representen els insecticides que, comentàvem, s'apliquen al camp. Respecte a l'aliment de les abelles, la ciutat, diuen els experts de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB que aquesta els ofereix més que suficient, ja que està calculat que disposa de molts més recursos vegetals que pol·linitzadors que els utilitzen, és a dir, el nostre rusc aprofitarà l'energia emmagatzemada en el pol·len i nèctar d'aquestes plantes lliurant-nos-la en forma de mel.

Segons els estudiosos, aquesta mel no és de menor qualitat que la mel rural. De fet, vaig tenir l'ocasió de provar la mel que es produeix des de fa més de 20 anys a les teulades de l'edifici de l'Òpera Garnier de París i, organolèpticament, estava deliciosa. Respecte al risc dels seus agullons per al barri, la presència d'un o 10 ruscs no és significativa i, en qualsevol cas, aquesta espècie prepotent a la qual pertanyem ha de reaprendre a conviure amb aquests éssers vius del planeta.

Així que ja tinc dissenyat el projecte. He localitzat on realitzar un curs de 'apicultura urbana'. També he trobat una oferta àmplia per poder comprar un rusc i els quatre o cinc instruments bàsics per al seu maneig. Una associació d'apicultura urbana m'ha posat en contacte amb un apicultor professional que em facilitarà un eixam.

Però ara sé que no podré dur a terme el projecte. No visc ni a Tòquio, ni a Nova York, ni a París, ni a Londres, ni a San Francisco, ni a Brooklyn. Si voleu practicar l'apicultura, és a dir, l'art de la cura de les abelles, per no tenir una decepció com m'ha passat a mi, consulteu prèviament les normatives del vostre ajuntament. I després sumeu-vos que promouen que l'apicultura urbana deixi de ser una activitat prohibida per ser una activitat possible i regulada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article