Morts globals

Davant de la pantalla de l'ordinador, mentre pren el seu primer cafè, estudia els índexs borsaris. Els deutes sobirans europeus són poc fiables, la borsa segueix en caiguda lliure i el petroli és massa inestable, hi ha hagut troballes inesperades. On invertir? Les corbes dels grans bàsics estan, al seu gust, massa planes.

Pren el telèfon i en segons les agències de premsa ofereixen nous titulars: greus sequeres en països asiàtics, un informe d'una agència internacional alerta d'un proper dèficit d'aliments en un Planeta de 7.000 milions de persones, es constata un important augment del consum de carn; a Europa s'estudia incrementar l'ús d'agrocombustibles ...

Es lliga la corbata per sortir del despatx a pocs carrers de la central de la Borsa de Chicago, i de reüll torna a mirar la pantalla. Somriu, la corba dels preus del gra apunta ja clarament cap amunt.

La mateixa gràfica està ja en els ordinadors de tot el Planeta. Es disparen les operacions (i les operacions comporten trets). Fons d'inversió de Goldman Sachs compren terres agrícoles a Indonèsia, Cambodja i Uruguai; Cargill i ADM decideixen retenir gra en els seus magatzems, ja que en breu el seu preu es duplicarà, i a Argentina els terratinents com José Ciccioli volen fer més grans les seves propietats on conrear soja ... i donen instruccions.

Ja és l'hora de dinar, tota la família està al seu ranxo de Santiago del Estero (Argentina). Cristian Ferreyra, aquest 16 de novembre passat, va convidar a tres companys del moviment camperol que els aglutina (MOCASE-Via Campesina). Els preocupa l'avanç dels immensos monocultius de soja que a tants camperols i camperoles de la zona estan expulsant violentament de les seves terres, i qüestionen el paper del governador Zamora i del poder judicial que tot ho permet.

Sense donar-los temps a reaccionar dos sicaris al servei dels empresaris 'Sojeros' esfondren la porta i increpen Cristian - Qui et creus que ets? Cristian no dubta - Som els amos d'aquesta terra, aquí vivim, vostès qui es creuen que són?

Dues bales globalitzades, dos trets capitalistes, acaben amb els vint anys de Cristian.

Alguns diaris ho desmenteixen però l'especulació el va assassinar.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article