Privilegis 'en conserva'

Què menjaré avui? és una pregunta habitual. Milions de persones no tenen resposta, altres sempre podem regirar el rebost i què sé jo, una llauna de tonyina en conserva sempre ens traurà de la dificultat.

Per conservar aquests privilegis, o millor dit, perquè 25 tonyinaires-congeladors espanyols (encara que alguns amb banderes de conveniència, sense que això sembli importar) segueixin enriquint-se a costes alienes, totes i tots fem un considerable esforç econòmic. També en temps de retallades.

Només Espanya dedica anualment 75 milions d'euros en l'operació armada Atalanta contra els bucaners de Somàlia; uns quants milions més, en l'operació EUTM-Somàlia, d'entrenament de soldats per les milícies del Govern Federal de Transició de Somàlia (GFT), que instrueix com eliminar ells autònomament als seus delinqüents marins, i subvenciona també als armadors perquè puguin salpar amb protecció militar privada-ara amb armament pesat-per a guerres galàctiques.

Tres capítols de pressupostos militars als quals podríem sumar les ajudes del pressupost de pesca de la Unió Europea perquè aquesta flota pugui accedir a caladors d'aigües territorials africanes.

Quant dedica tota la UE en ajuda al desenvolupament per a Somàlia? En sis anys (període 2008-2013) dedicarà 215'3 milions d'euros. Molt males proporcions.

En els oceans les tonyines no neden i passen por. A Somàlia els pescadors no pesquen i passen fam.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article