Compte, arriba una revolució!

Des de molts llocs del planeta estan arribant informacions coincidents en una mateixa direcció: sembla que s'estan movent peces per generar un canvi molt dràstic en el model agrícola actual. Si això prospera moltes coses s'alteraran, es van desorganitzar, podent ser el principi d'una revolució en aquest terreny, molt més transcendental que aquella anomenada 'revolució verda'. Així que totes aquelles persones que estiguem preocupades pel planeta i la seva supervivència-que és la nostra-, haurem d'estar atentes. Es prega s'aixequin les antenes i circulin la informació que puguin rebre. Més que mai hem de saber què es trama.

Les primeres notícies a les que jo he tingut accés parlen d'una agricultura que produeix més menjar per hectàrea que l'agricultura industrial, que tant ens està alimentant. Serà possible augmentar aquests índexs? Si fos així, tindríem un sorprenent efecte: podria significar major autosuficiència i millors ingressos per a les famílies, pobles i països que practiquin aquesta renovada agricultura, la qual cosa portaria a la ruïna o la gairebé desaparició de les corporacions de l'alimentació. Les poques i grans empreses que s'han mantingut en els primers llocs de venda (i control) de les llavors, genètica animal, fertilitzants, pesticides ... no podran competir contra un agricultura que-diuen-és funcional amb llavors autòctones i tradicionals, recuperant i revaloritzant espècies autòctones més fortes i rústiques, que no utilitza química per la feina de casa i, ¡màgia potàgia! no depèn del petroli.

S'ha filtrat també que darrere d'aquesta agricultura hi ha les i els petits camperols. Que són elles i ells els impulsors, però com bestioles rares que són, no tenen cap problema en compartir, ensenyar i cedir el seu saber. És a dir, pot ser [i serà], la fi d'una hegemonia que té seus i poltrones a les universitats, a les escoles tècniques o als instituts de recerca.

Algunes prestigioses organitzacions especialitzades en analitzar els impactes de l'agricultura, pesca, ramaderia ... en fi, tot el sistema alimentari actual,-d'amagat o dissimulant- han analitzat aquesta forma de produir i distribuir aliments, arribant a dues conclusions, de nou, colossals . D'una banda han corroborat que «mentre el model alimentari global actual és responsable de més de la meitat d'emissions de CO2 que asfixien l'atmosfera», aquesta altra funciona amb mètodes i processos capaços d'emmagatzemar més CO2 del que emeten. Vaja, una agricultura, que obre les finestres i refreda el planeta a més de ser molt més adaptable als propers canvis climàtics.

De l'altra, han pogut estudiar que igual que l'agricultura industrial o convencional amb els seus excessos químics, hormonals i estratagemes vàries, té efectes preocupants sobre la salut dels qui treballen amb ella i dels qui ens alimentem d'ella, aquesta agricultura revolucionaria només és rica en qualitat, frescor i salubritat.

Serà per tot això que volen ocultar-la, desprestigiar i boicotejar? L'agroecologia, que així se la coneix, sap de virtuts molt poc apreciades pel paladar capitalista: redueix el consum d'agroquímics, conserva i difon material genètic i depèn del saber camperol. Res amb el que enriquir butxaques.

Ja ho saben, que corri la veu, i estiguem preparats. Ens incumbeix.

(Integral, març 2011)



Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article