Tal com els ho explico

Em diuen des de les associacions de pesca artesanal de Galícia que les multinacionals de la salmonicultura volen desembarcar enfront de les seves ries. ¿Empreses que porten salmons a l'escola? ¿Institucions que investiguen el comportament d'aquests peixos saltadors que remunten rius? No, són només unes parauletes per confondre del que és una barbaritat ecològica i social. I jo, encara que aquestes associacions i confraries ho saben tot, els explico el conte del que podria passar. Només perquè ja ha passat.

-Mentre els governants us discursegen sobre els beneficis d'aquesta nova indústria, llocs de treball que es crearan .... Ja hauran atorgat permisos, llicències i potser subvencions perquè tot vagi rodò. Primer arribaran els vaixells que s'instal.laran davant de les millors ries, les seves masmorres portàtils. I en un tres i no res estaran plenes de salmons alevins, presoners d'un fals progrés.

Potser, durant uns anys les coses vagin bé per a les empreses que vendran salmons a tota Europa i per què no, a un Japó recuperat. I els polítics us refregaran per la cara el fatalisme exhibit en les vostres manifestacions.

Però en aquest temps la contaminació dels excrements dels salmons, dels antibiòtics i d'altres productes amb què posen remei a les malalties, alliberats al mar, provocaran problemes a activitats sostenibles com la pesca artesanal i la recollida de les i els mariscadors. Seran tants els salmons collits que instal.laran -perquè la necessitat d'un bon negoci s'ho val- plantes d'elaboració de farines de peix, a prop de platges i enclavaments naturals.

Passa que tants salmons apilats és l'escenari perfecte per a la replicació de virus (com anomenarem a la grip del salmó?) O de paràsits com el poll de mar, provocant moltes defuncions per pulmonia o pruïja. Perquè en pau descansin, sàpiguen, que s'instal.laran en els seus paisatges, fumejants incineradores de salmons, on donar-los l'últim adéu.

I tinguin per segur que bé si és per 'causes naturals' o per 'crisis conjunturals', quan arribi la caiguda de les vendes del salmó, les empreses faran 'cuentu', i el govern de torn els proposarà a vostès tots els esforços fiscals possibles, per «salvaguardar una emblemàtica indústria gallega». Que llavors viurà del 'cuentu'.

Així, tal com els ho explico

 
Gustavo Duch Guillot


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article