Les multinacionals fan preses i presos

Des que va néixer era lliure. Cada dia recorria 195 quilòmetres en una ruta sinuosa des de l'altiplà central de Guatemala fins arribar al mar. Però des del 2012 el tenen tancat i domesticat. 30 quilòmetres del curs del riu Cahabón estan presos a l'interior d'un canal afectant la seva vida i la del territori que banyava. També, des de fa unes setmanes, està pres el mestre d'escola Bernat Caal per liderar la lluita contra aquest delicte mediambiental que afecta directament a gairebé 30 mil persones del poble q'eqchi. "Sóc un pres polític que es troba en aquesta situació per denunciar el segrest dels rius, per declarar que els estan matant, per donar a conèixer el saqueig del territori del poble Q'eqchi '-va denunciar Bernardo quan el van detenir.

Com explica Greenpeace en un informe recent, el cas de la canalització del riu Cahabón per a projectes hidroelèctrics -l'electricitat generada s'exporta a tercers països- és un clar exemple del tipus d'espoli que en els últims anys està donant-se per seguir en una dinàmica colonitzadora que té més de 500 anys d'història. Si llavors els metalls preciosos o els fruits tropicals es robaven per la força de les armes o enganyant amb mirallets de colors, en l'actualitat és la impunitat de les multinacionals estrangeres el cavall de Troia que els permet accedir i buidar les riqueses de llocs verges i naturals.

Els projectes de canalització i les preses al riu Cahabón els promou l'empresa guatemalenca Corporació Multinacional Inversions (CME) que no ha tingut en compte els tractats dels pobles indígenes signats per Guatemala que obliga a processos consultius. Ni ha dut a terme suficients avaluacions d'impacte ambiental. L'empresa que està realitzant bona part de totes aquestes obres és l'empresa espanyola Cobra que quan se li pregunta per les seves responsabilitats es justifica dient que ells són uns simples subcontractats, que les responsabilitats són de CMI.

Un ardit amb molts guanys: les multinacionals estrangeres com Cobra, cobren però no paguen impostos; no compensen a les víctimes dels seus projectes; i fins i tot, poden demanar als Estats si aquests prenen decisions que afectin negativament els seus interessos. Sumem a aquests mecanismes el més macabre de tots, la persecució que no deixa de créixer de líders com Bernat, Berta Càceres i tantes altres persones que arrisquen la seva vida per defensar, enfront dels interessos econòmics de grans multinacionals, els rius que sustenten a les seves comunitats.

L'empresa Cobra és una de les principals filials del sector de la construcció del Grup ACS. ACS és una de les majors empreses de l'estat espanyol. El conseller delegat d'ACS és Florentino Pérez, a qui se li calcula un patrimoni de gairebé 2.000 milions d'euros.

- Tant de bo - com una vegada em va dir Luz María Abreu, una amiga dominicana - arribi aviat el dia que els rius recuperin les seves lleres. I la vida torni a fluir.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article