Rebuig al Pla per cobrar l'accés a la sanitat pública als sense papers

Des de la coordinadora d’Usuaris de la Sanitat (CUS) volem fer palès que no estem d’acord amb la iniciativa anunciada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat per la qual els estrangers residents a Espanya que no cotitzin a la Seguretat Social hagin de pagar una quota mensual de gairebé 60 € per rebre una cobertura completa del Sistema Nacional de Salut.

En primer lloc, perquè parlem d’un col·lectiu que ja té prous problemes i dificultats per poder cobrir les seves necessitats bàsiques i que no disposa, en la majoria de casos, d’ un contracte laboral ni és receptor d’ajudes públiques.

En segon lloc, perquè la quantitat que hauran de pagar serà de 710 euros a l’any, xifra que equival a 59 euros mensuals, quelcom difícilment assumible per aquestes persones. A més, a partir dels 65 anys, la situació esdevindrà encara més insostenible, ja que la despesa s’incrementarà fins als 1.864 € anuals, és a dir, 155 € al mes. Cal tenir present que aquests imports són superiors a la mitjana de
les quotes que cobren les assegurances de salut privades.

D’altra banda, volem mostrar el nostre suport als col·lectius de professionals sanitaris que s’han manifestat contraris a aquesta mesura que en essència, impedirà l’accés a una cobertura universal i de caràcter públic a aquells estrangers que no cotitzin i que necessitin ser atesos en hospitals i centres de salut públics, fet especialment preocupant en aquells casos que facin referència a problemes de salut aguts i al tractament de les malalties de caràcter crònic o epidemiològic.

Tanmateix, agraïm el posicionament del Departament de Salut de la Generalitat, que ha decidit desmarcar-se de la decisió del Govern Central i seguir donant atenció sanitària bàsica a tots els ciutadans. Tot i així, pensem que caldria anar més enllà i garantir que les persones sense papers també podran tenir accés a la prescripció de medicació i a la medicina especialitzada.

Per tot això, creiem fermament que el Govern central ha de reconsiderar aquesta mesura que únicament servirà per empitjorar la situació d’ un dels col·lectius més desafavorits i en situació més precària de la nostra societat.


BARCELONA: Av. Portal de l’Àngel 7, àtic A-B-C, 08002 Barcelona / Tel. 609 257 949
LLEIDA: St. Pere Claver, 5 (Centre Cívic) 25005 Lleida / Tel. 973 27 02 20

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article