Cap a un copagament progressiu!

La Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat –CUS-, vol manifestar-se davant l’anunciat increment del copagament en medicaments, productes sanitaris i transport no urgent. No guanyem per sustos! Lamentablement s’estan materialitzant tots els pronòstics anunciats en obrirse la veda al ticket moderador. On és el topall aturador d’aquestes mesures d’estalvi? El decret llei sobre la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut publicat avui al BOE ens sembla pervers i injust.

El decret indica que es garantirà la prevenció, el diagnòstic, tractament i rehabilitació que dispensaran els centres sanitaris o sociosanitaris, així com el transport urgent. Nosaltres creiem que amb els copagament què se’ns proposa, ens sembla difícil garantir la prevenció. Cal tenir en compte què la prevenció és la clau perquè la sanitat pública sigui més eficient evitant possibles malalties.

Ara ja no tan sols es parla del ticket moderador per medicament sino que s’inclouen, en el mateix paquet de mesures, copagament per les ortoprotesis ambulatories, el productes dietétics especialment indicats per a nens i ancians, i el transport sanitari no urgent.

Tot aquest copagament s’aplicarà segons el nivell de renda. En primer lloc cal tenir en compte que la renda a aplicar és la corresponent a l’any 2010, i la situació de molts ciutadans a variat molt i pot fer-ho encara més. Garantir una equitat a partir de les rendes no resultarà fàcil com es creuaran les dades entre Sanitat i Hisenda, pot donar-se el cas que costi més el farcit què el pollastre.

Ens preocupa també la valoració d’inclusió-exclusió de les tècniques, tecnologies i procediments en funció de la seva eficacia i/o eficiència.

Si a tot això afegim la manifestacions del portaveu de la Generalitat que ha dit que aquestes mesures són encara insuficients per complir amb l’esforç que demana el Govern Central, la situació no pot ser més preocupant.

Barcelona, 24 d’abril de 2012.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article