Les retallades en salut es concreten, ara li toca a la reordenació d'urgències

Els canvis anunciats en matèria de salut, ens fan plantejar les següents reflexions:

• La reforma i reducció dels CUAPs es va iniciar l’any passat, per tant ara es continuaria en la mateixa línia. El que ens preocupa és com respectar l’equitat a tot el territori.

• En el cas de l’entrada virtual d’urgències a través del 061 o de Sanitat Respon, no sempre resol el problema de manera adequada, tant per recurs com per temps de resolució. Cal valorar el temps d’espera que suposarà per al pacient la resolució del seu problema, sigui enviant un metge a domicili o bé una ambulància. Com garantir un temps màxim d’espera raonable o l’aplicació del recurs adequat a les necessitats del malalt? (experiència no sempre bona)

• En el cas concret de la supressió de guàrdies nocturnes d’ especialistes, com ara otorinolaringòleg i oftalmòleg del Trueta de Girona, qui facilitarà el desplaçament de pacients i acompanyants o com es farà en cas de no disposar de vehicle propi o de no poder conduir?

• Valorar l’excel•lència per sobre de la proximitat, concentrant les intervencions complexes als grans hospitals de l’àrea de Barcelona, ens planteja diferents qüestions:

-Com es minimitzarà l’impacte negatiu d’aquesta mesura sobre les comarques més llunyanes a Barcelona, com ara La Vall d’Aran, Terres de Lleida o Terres de l’Ebre?

-Els desplaçament de pacients i familiars està contemplat en les despeses?

-L’estada de l’acompanyant a Barcelona, lluny de casa seva, com es resoldrà?

-Les llistes d’espera augmentaran sens dubte pel tancament de quiròfans i reducció de personal. Fins a quin punt es pot acceptar com a vàlid el termini mig de 8 mesos en lloc dels 5,3 d’abans?

• Demanem que les llistes d’espera quirúrgiques siguin elaborades per un equip multidisciplinari, amb treballadora social inclosa, tenint en compte criteris laborals i socials, com ara el fet que el pacient sigui un cuidador d’una persona depenent o tingui una incapacitat laboral en espera de ser intervingut.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article