La ministra Alemanya d'Agricultura a favor de deixar en mans de les regions la decisió de prohibir els transgènics

Ilse Aigner va prohibir el passat dimarts 14 d’Abril, el conreu del blat de moro transgènic MON 810 a tot els camps d’Alemanya. Baviera , un motor econòmic europeu , es vol declarar lliure de transgènics, i compta amb el suport de la ministra d’Agricultura

La ministra alemana va prendre el dimarts passat la decisió de prohibir el conreu del MON 810 a tota Alemanya, basant-se en nous estudis duts a terme a Alemanya i Luxemburg, on es demostren efectes perjudicials pel medi ambient, i en els pobres resultats de l’estudi de monitoratge del conreu que el govern alemany havia obligat fer a Monsanto durant la passada temporada. També s’ha pres en consideració una nova investigació amb ratolins que ha trobat efectes del MON 810 sobre el seu sistema immunològic, i indicis d’una resposta al·lèrgica i inflamatòria.

Abans d’Alemanya, molts països europeus havien prohibit ja el MON 810 per raons similars : Àustria, Hongria, Grècia, França i Suïssa.

Entre Catalunya i Aragó , es conrea el 75% del panís transgènic a Europa.

Ilse Aigner, ministra d’alimentació, agricultura i protecció del consumidor, en un article d’opinió, declara :

“.Jo em posiciono per tal que la decisió sobre el conreu de plantes genèticament modificades es pugui decidir localment , a les regions (Laender), o a les comarques (Kreise)”

“A Europa tenim varietat de situacions, diferents estructures, tradicions i formes d’economia, també en l’agricultura... Per tot això estic a favor d’ un major poder de decisió per les regions. ...Especialment en zones de petites parcel·les com a Baviera, això seria una aposta raonable.”

“Trobar solucions a l’enginyeria genètica de plantes, que tinguin en consideració els diferents objectius i punts de vista a tota la República federal , és una empresa complicada... Però el debat social ha de continuar i ho ha de fer de manera transparent, i amb arguments. I al final el que necessitem són majories polítiques- tan a nivell nacional alemany com a nivell europeu. El meu objectiu és , en el sentit del principi de subsidiarietat, deixar la decisió sobre la prohibició o no del conreu en mans de les regions. Per això lluito jo, a nivell nacional alemany, i a nivell europeu.”

Baviera és un dels motors econòmics europeus en ciència i innovació tecnològica, però aposta també pel seu món rural, per la viabilitat de la petita pagesia i ramaderia, i per uns aliments locals i de qualitat. Som lo que Sembrem considerem que s’ha de buscar un model econòmic de país que sigui beneficiós pels seus ciutadans í pel territori a llarg plaç.

A Europa més de 200 regions s’han declarat lliures de transgènics i lluiten a nivell polític per tal de què prevalguin els seus interessos i necessitats, enfront dels interessos de les multinacionals de llavors, emparades pels acords neoliberals de lliure comerç i per la Comissió Europea.

A Catalunya està pendent la tramitació parlamentària de la ILP per una Catalunya Lliure de Transgènics, i un clar posicionament dels grups polítics .

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article