Escòcia s’independitza dels transgènics gràcies a la nova directiva europea

El secretari d’estat d’Escòcia per assumptes rurals va anunciar el 9 d’agost passat que Escòcia prohibirà el conreu de transgènics al seu territori. El secretari va explicar que la nova directiva europea 2001/18/EC permet als Estats i a les regions rebutjar les varietats modificades genèticament i protegir les varietats i l’agricultura ecològica del país.

Fins fa uns dies, tan el Departament d’Agricultura com alguns sindicats agraris, entre els que hi havia Unió de Pagesos,  sostenien falsament que Catalunya no tenia competències. Ara es demostra que no hi ha res que impedeixi a una zona fer aquest pas i que Catalunya podria aturar la pròxima sembra i posar-se en la línia de la pràctica totalitat dels països del continent europeu.

Aprofitem per remarcar que el Parlament de Catalunya ha deixat a mitges la comissió de transgènics i que no ha permés la compareixença de cap veu crítica ni cap de les organitzacions que han promogut el debat sobre aquesta problemàtica des dels anys 90,s al país. Mentrestant estava en curs aquesta comissió, el govern de la Generalitat ja va aprovar un decret sobre transgènics desautoritzant-la de facto.

El lobbie pro-transgènic és marginal a Europa però concentra la seva influència a l’Estat Espanyol. Exigim una posició clara a les formacions que concorren a les eleccions del 27S: perquè sigui creïble la voluntat de construir una país al servei de la gent cal que aquest sigui lliure de transgènics. La posició del poble català en aquest tema es va fer evident amb la ILP i el multireferèndum.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article