Resultats i valoració del primer Multireferèndum

Participació

Entre el 17 i el 25 de maig, Multireferèndum va instal·lar 271 taules de votació en les que hi van treballar 1.210 persones voluntàries. Aquest desplegament va fer possible el vot presencial a 120 localitats i a 32 comarques del Principat de Catalunya.

A més del vot presencial, una taula virtual de vot electrònic van garantir la participació al conjunt de la població durant dos períodes diferenciats. El primer va funcionar entre el 23 d’abril i el 16 de maig i, el segon, es va posar en funcionament de forma extraordinària, del 26 de maig al 4 de juny, arran de la interrupció parcial de la votació per l’acció del Departament d’Interior del 25M.


Resultats

El número total de votants ha estat de 37.495 en les preguntes generals i els resultats mostren com a opcions àmpliament majoritàries les postures de tots els grups promotors de preguntes del Multireferèndum.

    Sí a una agricultura sense transgènics (91,5%)

    Sí a deixar de pagar el deute i els interessos que la ciutadania consideri il·legítims (93,1%)

    Sí al control democràtic directe sobre el sector energètic (98,0%)

    Sí a l’opció de referéndum vinculant per a les ILPs (96,7%)

    No al projecte de BCN World (73,9%)

    Sí a la gestió directa del servei d’aigua a la ciutat de Lleida (90,5%)

    No a la la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 Kv (85,3%)

    No al projecte de pedrera al municipi de l’Argentera (92,4%)

Incidències

Com és sabut la Junta Electoral central va demanar a la organització de Multireferèndum que s’abstingués de tirar-lo endavant durant la jornada de reflexió i el mateix dia 25 de maig per tal de no entorpir el procés electorals de les europees. Això va ser amb només 4 dies d’antelació, amb l’objectiu de minvar la nostra capacitat de reacció. Tot i això vam presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem i a la vegada vam demanar la suspensió cautelar de l’acord de la Junta, considerant que vulnera els nostres drets polítics de manifestació, reunió i participació. No es va suspendre l’acord però es va admetre el recurs que encara està pendent de resoldre’s. Davant d’això, vam decidir desobeir la Junta Electoral central amb el convenciment dels nostres drets i de no interferir en les eleccions.

Durant la jornada de reflexió, totes les taules del Multireferèndum previstes van iniciar i acabar la seva activitat, tot i que el Mossos d’Esquadra van aixecar algunes actes identificant els membres de les taules.

El dia 25 de maig, la immensa majoria de taules van poder iniciar la seva activitat amb algunes excepcions, molts cops a causa de la guàrdia municipal (Olesa de Montserrat i altres). A mesura que va avançar el matí, ens consta queels Mossos d’Esquadra van aixecar acta a 161 taules de les 237 instal·lades, identificant fins a 510 persones al final del dia. En la major part dels casos les taules no van voler retirar-se, amb algunes excepcions en les que l’actitud dels mossos va ser més amenaçant (Castelló d’Empúries, per exemple). A partir d’aquí, les denúncies sistemàtiques dels apoderats d’alguns partits com el PP o VOX, van provocar que la Junta Electoral ordenés al Govern de la Generalitat que retiressin les taules. Així, a la migdiada, va començar una segona ronda dels mossos d’esquadra, obligant a desmuntar les taules i amenaçant en molts casos amb denúncies o detencions. Finalment, ens consta que 148 taules van ser obligades a tancar i es van requisar 4 urnes (2 a Barcelona, 1 a Olot i 1 a Castelló d’Empúries).
Conseqüències judicials

23 persones han estat imputades per formar part de les taules del Multireferèndum a les comarques catalanes.

    Olot: 4 persones han estat citades a declarar per desobediència, a partir d’una denúncia de la Guàrdia Municipal
    Vic: 10 persones han estat jutjades per desobediència a partir d’una denúncia dels mossos d’esquadra i condemnades a pagar una multa de 20€ cadascuna.
    Castelló d’Empúries: 1 persona denunciada per desobediència pels mossos d’esquadra
    Berga: 3 persones amb una citació per delicte electoral, arran de les denúncies d’apoderats
    Santa Coloma de Cervelló: 1 persona pendent de judici per delicte electoral, arran de les denúncies d’apoderats.
    Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia: 4 persones amb una citació per delicte electoral,  arran de les denúncies d’apoderats.

La fiscalia de Barcelona ha conclòs que el Multireferèndum no va vulnerar cap precepte de la Llei Electoral, segons va informar el diari el País el 12-06-2014, davant les denúncies a una trentena de persones.

Els costos judicials ocasionats a causa de la prohibició s’apropen en aquest moment als 4.000€, incloent el recurs interposat.
Valoracions generals

# El nombre de voluntariat i votants converteixen el Multireferèndum en una de les accions polítiques descentralitzades de caràcter civil més importants dels darrers anys a Catalunya.

# El fet que els dies 24 i 25 de maig, més de 1.200 persones paressin taula del Multireferèndum desobeint a la Junta Electoral Central i en defensa dels drets polítics comuns, és un dels majors èxits de la convocatòria i, segurament, una de les majors accions de desobediència civil a l’Estat organitzades a Catalunya en els darrers temps.

# A pesar de la prohibició d’última hora i de l’acció de les forces de seguretat, vam ser capaços de tirar endavant la convocatòria mitjançant l’ingeni i la solidaritat de la societat catalana i d’acomplir en bona mesura els nostres objectius.

# Hem estat la primera experiència de referèndum multitemàtic d’àmbit supracomarcal a Catalunya. Amb l’afegit d’haver innovat també gràcies a la combinació del vot presencial i el vot electrònic. Això suposa un avanç qualitatiu en les experiències de democràcia directa i no intermediada al nostre país.

# S’ha fet objectiu que la voluntat popular de la societat catalana dista molt de les polítiques que estan aplicant les institucions sobre les temàtiques abordades.

# Multireferèndum suposa l’exercici de posicionament directe més gran fet mai a Catalunya sobre les problemàtiques d’aquesta convocatòria i caldrà que aquestes puguin entrar en fase de resolució, en el sentit majoritari clarament expressat.

# Reprovem la decisió del Departament d’Interior i d’alguns Ajuntaments que van posar les seves forces policials del costat de la lectura restrictiva de la Llei Electoral que va fer la Junta Electoral. Com va quedar demostrat al llarg de tota la jornada i com ha manifest la Fiscalia de Barcelona, el Multireferèndum no va infringir la Llei Electoral. Per tant,  constatem un fet molt greu: el Govern Autonòmic i alguns Governs Locals van vulnerar els drets de reunió, manifestació i participació política de milers de ciutadans de Catalunya.Confirmem que la justícia acabi restablint els perjudicis que s’han generat a la organització i al conjunt de la ciutadania que tenia dret a participar-hi.

# Exigim el sobreseïment dels processos judicials oberts a les voluntàries de multireferèndum.
Pròximes accions

Multireferèndum es posa a disposició dels grups promotors de preguntes per tal de col·laborar en les accions que calguin d’aquí en endavant per tal d’aconseguir resoldre les problemàtiques d’aquesta convocatòria en la línia del que expressen els resultats.

Multireferèndum treballarà des del carrer per materialitzar les voluntats populars expressades en aquest convocatòria.

A la vegada, exigim al Parlament de Catalunya i a les  institucions locals amb competències en aquestes matèries que legislin d’acord amb les voluntats expressades i deixin de fer-ho a favor dels lobbies econòmics.

Al llarg de les següents setmanes, el Multireferèndum celebrarà la seva assemblea general per tal de concretar les accions relacionades amb la convocatòria 2014 i per tal de valorar la possibilitat de noves convocatòries.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article