SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 89 AND id_comentari =

Un repàs a la normativa laboral i d'immigració aprovada aquests darrers dies

Passats quinze dies de l’inici de l’any, voldria fer un repàs a la principal normativa laboral que s’ha aprovat, tot avançant que aquest 2009 pot ser un “any calent” en aquest àmbit, per la possible engegada de reformes profundes en matèria de relacions laborals, i que podrien afectar a tot el règim d’entrada, permanència i sortida del treball.

En tot cas, i per comentar quines han estat les principals normatives aprovades, voldria comentar les següents:

A) Per començar, una qüestió que ens interessa seguir cada any, que és la quantia del salari mínim interprofessional que té dret a rebre tot treballador a temps complert per a qualsevol activitat a Espanya, que ha quedat fixada de forma general en 20,84 euros/dia o 624 euros/mes, sense perjudici de que aquesta quantia pugui ser incrementada per la via dels propis contractes de treball formalitzats entre treballadors o empresaris, o a través dels salaris fixats en els convenis col•lectius que siguin aplicables a les relacions laborals corresponents.

Aquest increment suposa un 4% de més, respecte de la quantia fixada l’any passat; increment diferent al previst per a la realització de les pensions de la Seguretat Social, que només s’han vist incrementades un 2% (excepte les que excedeixin de 2.441,75 euros mensuals, que no seran objecte de cap revalorització).

B) La Llei de Pressupostos Generals de l’Estat segueix amb la línia de cursos anteriors de potenciar la formació laboral, concedint ajudes a les empreses per a la formació dels seus treballadors. En aquest sentit, les empreses poden obtenir unes bonificacions, en funció de quin sigui el seu tamany, a les quotes que paguen en concepte de formació professional pels seus treballadors, i en concret, si tenen entre 6 a 9 treballadors poden bonificar-se fins al 100% d’aquesta quota, i si tenen entre 1 a 5 rebran un crèdit directe de 420 euros.

A l’àmbit català, la Generalitat aposta també per a la formació al haver aprovat un ajut anomenat “crèdit formació per al treball”, consistent en un préstec, en condicions preferents, que serveixi perquè  les persones en atur realitzin cursos de millora professional que hagin estat recomanats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (en tot cas, aquest accés als préstecs no podrà suposar, en cap cas, una limitació al seu dret d’accés gratuït a la formació per a l’ocupació gestionada pels serveis públics d’ocupació).

C) I per acabar aquest comentari respecte de la principal normativa que s’ha aprovat aquest darrer mes, no voldria deixar de citar l’aprovació de l’anomenat “Contingent de treballadors estrangers per a 2009”. Com se sap, es tracta d’un cup o topall de treballadors estrangers que poden venir a treballar a Espanya, prèvia sol•licitud de les empreses, durant l’any 2009, per a la realització de treballs de durada no inferior a un any: segons la norma estatal, la xifra per aquest any d’immigrants és de 901 (dels quals, 388 per a Catalunya).

Aquest contingent suposa una rebaixa substancial respecte del que fins ara venia essent aprovat anualment, el que pot reflectir que molts dels treballs que tradicionalment venien sent ocupats per a estrangers, puguin estar ara oberts a treballadors autòctons en atur.

En fi, aquesta ha estat la normativa principal en matèria de normativa laboral que s’ha aprovat en els darrers dies, l’objecte principal de la qual es la potenciació de la formació laboral; ara bé, aquest any s’espera que sigui molt tempestuós socialment parlant per la possible proposta de reformes de gran abast, tant en matèria laboral com d’immigració, de l’abast de les quals us espero informar en els propers blogs.

Comentaris

Eugeni Bigas
1.

I aquesta setmana tornen amb allò de les 65 hores... No m'agrada gens el camí que prenen les coses. Encara que només sigui pel desig de conservar la clàusula del opt-out.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article