Comentaris d’urgència sobre les principals mesures de reforma de la legislació laboral adoptades pel Govern.

A l’espera de la convalidació el dia 22 de juny del Reial Decret-llei 10/2010, de mesures urgents per a la reforma del mercat de treball, que entra en vigor avui divendres 18, exposo les principals modificacions que ha suposat en la normativa laboral, particularment en la Llei de l'Estatut dels treballadors, sense perjudici que molt possiblement, el procés de modificacions continuarà en els propers mesos si, com ja ha manifestat el Govern, decideix tramitar el contingut d’aquell Reial decret llei com a Projecte legislatiu.
Com l'impacte del Reial Decret-Llei 10/2010 en el marc jurídic laboral és considerable, aprofitaré aquesta entrada per llistar, de forma general, les matèries que resulten afectades per la reforma, mentre que en el següents blocs aniré desenvolupant cadascuna d’elles
Les principals línies d’actuació de la reforma impulsada pel Govern són les següents:
1. S’obre l’entrada a les agències privades de col•locació, amb o sense ànim de lucre, en el procés d’intermediació i col•locació laboral. Per tant, ja sigui de forma autònoma o coordinada amb els serveis públics d’ocupació, aquelles podran desenvolupar actuacions relacionades amb la recerca de feina, com l’orientació i informació professional i la selecció de personal.
2. S’obre a les Empreses de Treball Temporal la possibilitat de que intervinguin, cedint treballadors a empreses usuàries en sectors productius en sectors que principalment pel seu caràcter d’elevat risc per a la salut dels treballadors, tenien vedat fins ara.
3. S’incentiva la contractació de determinats col•lectius de treballadors: principalment, els joves de 16 a 30 anys amb greus problemes d'ocupabilitat i els majors de 45 anys desocupats de llarga durada. En aquests casos, es disposa un suport econòmic als empresaris que els contractin, que incrementa la seva quantitat si les contractades són dones.
4. Es manté la tradicional diferenciació en la nostra normativa entre contractes indefinits i contractes de durada determinada: en tot cas, respecte dels primers, es passa a potenciar la modalitat del contracte de foment de la contractació indefinida, que es passa a formalitzar pràcticament a tota la població desocupada (en tot cas, s’exigeix, en el cas de treballadors entre 31 i 44 anys que portin tres mesos en aquesta situació). També es passa a potenciar la conversió a l’esmentat contracte de foment de la contractació in

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article