el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

mar
26
dg
"No hi ha paraula verdadera que no sigui una unió infranquejable entre acció i reflexió" (P. Freire)

Últims articles Esther Vivas

Esther Vivas

Dimecres, 15.3.2017 19:45 h

Atrapats en l'estereotip

Un home blanc amb vestit i corbata és entrevistat per 'skype' pel canal de televisió BBC, des d’una habitació que sembla el seu despatx. De sobte, una nena entra ballant a la sala i s’asseu al seu costat. L’home intentant no perdre la compostura l’aparta. Llavors, un nadó amb un caminador apareix també ràpid i veloç. Segons després, una dona jove amb trets asiàtics entra corrent a l’habitació desesperada i s’emporta com pot les criatures. Pregunta: ¿Quina relació tenen l’home, la nena, el nadó i la dona? Aquest és el contingut d’un vídeo que s’ha fet viral, i que si el veieu no podreu deixar de riure..
Ampliar

Lectures 260 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dissabte, 25.2.2017 10:30 h

Ser sexi no és cosa de nenes

L'exaltació de la sexualitat femenina des de la més tendra infància va encaminada a la submissió de la dona i al negoci. ¿Es pot ser sexi amb 5 anys? N’hi ha que creuen que sí, i fins i tot ho troben graciós i divertit. Si no, qui compraria aquestes disfresses de Carnaval per a nenes que recentment han encès les xarxes socials: «infermera sexi», diu l’embalatge, amb la foto d’una nena amb talons d’agulla i posat sensual, o la versió de «bombera», amb idèntica publicitat..
Ampliar

Lectures 411 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 30.1.2017 19:15 h

Tractors al carrer

“Tancat per defunció”. És l’amenaça que plana sobre el camp català, i els agricultors han dit “ja n’hi ha prou”. Una marxa de tractors recorre aquests dies el territori, i aquest dissabte arriba a Barcelona. La situació no podia ser pitjor. Actualment només un 1,5% de la població activa a Catalunya treballa en l’agricultura, una bona part gent gran. La pregunta ineludible és, qui ens alimentarà en un futur no tan llunyà? En mans de qui queda l’agricultura i l’alimentació? Actualment, un grapat de multinacionals de l’agroindústria decideix què i com es produeix, controlant la cadena agroalimentària d’inici a final, des de la comercialització de llavors fins els supermercats..
Ampliar

Lectures 584 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Divendres, 6.1.2017 10:45 h

Princeses i superherois

Quan un nen diu que no vol jugar amb una nina perquè «és cosa de nenes» tenim un problema. Igual que quan a una nena se la mira malament perquè li agrada jugar a futbol. ¿On queda la llibertat per escollir el que els agrada i el que no? Les expectatives socials i culturals associades a cada sexe acaba determinant massa vegades a què juguen els uns i els altres, de manera que coarta les potencialitats de la criatura. Vivim en una societat sexista, on si som dones se suposa que hem de pensar, actuar i comportar-nos d’una determinada manera, i si som homes d’una altra..
Ampliar

Lectures 776 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 26.12.2016 18:00 h

D'on ve el menú de Nadal?

Si alguna cosa caracteritza el Nadal són els grans tiberis. Als sopars d’empresa, les trobades amb amics, als banquets familiars mengem fins a rebentar. Després la digestió i també la bàscula ens passen factura. No obstant això, davant tant de menjar, molt poques vegades ens preguntem d’on ve el que mengem, com s’ha produït i en quines condicions. Malgrat que el Nadal es vesteix d’amor i solidaritat, aquests són precisament els ingredients menys abundants en el menú d’aquests dies..
Ampliar

Lectures 843 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 5.12.2016 09:45 h

I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar? Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments..
Ampliar

Lectures 794 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dissabte, 26.11.2016 13:30 h

Black Friday, 'enganxats' al consum

Finalment ha arribat el Black Friday. Avui, tan aviat com puguem sortirem corrent a un gran centre comercial, entrarem en un portal de compra on line o bé ens aproparem a una avinguda pleníssima de botigues per fer-nos amb alguna "ganga". No podem deixar passar l'oportunitat de comprar barat. Si la desaprofitem és que som tontos. O això sembla dir-nos la publicitat, que des de fa dies ens bombardeja amb l'arribada del Black Friday. A Estats Units des de fa dècades aquesta data està marcada en vermell al calendari del comerç..
Ampliar

Lectures 986 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Dimecres, 31.8.2016 15:00 h

Qui guanya en temps de pròrroga?

Vuit mesos després, seguim en temps de pròrroga. I el Partit Popular sembla sentir-se còmode. Segueix mantenint el control de la pilota, i de les polítiques, amb una majoria absoluta "en funcions" que li permet continuar aplicant les mateixes mesures de sempre. En total, com qui no vol la cosa, 1715 dies al Govern, i el que queda. Un Partit Popular amb diverses targetes vermelles per corrupció, i amb el desgast de la crisi, però amb molt pocs expulsats del partit i amb una afició que malgrat els pesars li revalida en el poder..
Ampliar

Lectures 1293 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dimecres, 27.4.2016 10:00 h

Un McDonald's amb estrella Michelin?

McDonald 's ja no sap què inventar-se per combatre la seva mala imatge. L'etiqueta de "menjar escombraries" pesa com una llosa en la reputació de la marca. I malgrat els múltiples intents per reinventar-se, ni que sigui canviant-se el vestit (el 2010 va inaugurar logotip verd), sembla que les estratègies de màrqueting no han estat suficients per millorar el perfil de l'empresa. Una major preocupació pel menjar sa i l'alimentació saludable han convertit a McDonald 's, i tot el que representa, en l'enemic a batre..
Ampliar

Lectures 1791 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 18.4.2016 10:00 h

La tríada agroecològica

Sovint en parlar dels impactes negatius del model agroalimentari, ens preguntem què fer. Com actuar davant d'un agronegoci depredador que acaba amb la biodiversitat i la pagesia? Què fer davant d'un sistema agrari addicte al petroli i als "aliments viatgers"? Quines alternatives tenim quan el menjar ens emmalalteix? La resposta és triple. Si tres són els colors primaris, si el cristianisme explica la naturalesa de Déu a partir de la santíssima trinitat, si el fervor blaugrana adora el trident Messi, Suárez i Neymar i si els més petits somien amb els tres porquets, en l'agroecologia, quan es planteja una alternativa al model agrícola i alimentari dominant, la resposta també està en el tres..
Ampliar

Lectures 1524 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter