el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

jun
24
ds
"L'educació és quelcom admirable, pero es bo recordar que res que valgui la pena es pot ensenyar" (O. Wilde)

Últims articles Esther Vivas

Esther Vivas

Dimarts, 20.6.2017 23:45 h

Viure sense carn

La meva àvia a vegades m’explicava les batalles de la guerra i la postguerra, i com en aquells anys va passar gana. No tenia res per menjar i fins i tot en més d’una ocasió, quan de manera inusual li havien servit un plat de carn... de conill, en realitat, com va saber temps després, el que estava menjant era gat. Ja ho diuen ja, que fàcil que és vendre’ns gat per llebre. Si abans faltava carn, avui sovint en sobra. Molt han canviat les coses en poc temps, i ens hem convertit en consumidors compulsius de proteïna animal..
Ampliar

Lectures 323 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Diumenge, 28.5.2017 21:45 h

Ni parim ni decidim

Ens han fet creure que les dones no sabem parir, que el part és una malaltia, un procés molt complicat i perillós, que hem de deixar en mans d’altres. No podem decidir ni opinar. ¿Com va ser el teu part, el de la teva parella, la teva filla, la teva germana, la teva cunyada, la teva amiga, la teva veïna, la teva companya de feina? Sovint són unes històries plenes de patiment, dolor i violència, que acaben justificant-se pel bé de la mare i de la criatura. Al llarg de les últimes dècades, el part s’ha anat industrialitzant i medicalitzant..
Ampliar

Lectures 1299 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 10.4.2017 23:15 h

Prohibit donar la teta

Em pregunto: ¿per què donar el pit en públic pot violentar tant? ¿Per què donar el pit a una criatura pot ser motiu d’expulsió d’un centre comercial, un museu, un supermercat o una cafeteria? No passa sempre, però sí més sovint del que podríem imaginar. Es tracta de la doble moral d’una societat que cosifica i sexualitza el cos de les dones, mentre s’escandalitza quan una mare alleta a la llum del dia. L’argument és sempre el mateix: «Això» no es fa aquí perquè molesta, incomoda, ofèn, dona mala imatge o bé perquè «és la política de l’empresa»..
Ampliar

Lectures 920 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Dijous, 30.3.2017 09:00 h

Sucre amarg

Advocar per un consum responsable d'edulcorant és complicat quan la majoria de persones no poden ni elegir si volen sucre al plat. El tabac mata. Ho tenim clar després d’anys d’informes i evidències científiques que així ho demostren. No obstant, quan al segle passat van sorgir les primeres investigacions crítiques, molts les van posar en dubte. Es considerava fins i tot que fumar podia ser bo per a la salut. Qüestionar les veritats consolidades en l’imaginari col·lectiu no és fàcil, especialment quan tenen darrere un potent lobby empresarial..
Ampliar

Lectures 761 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dimecres, 15.3.2017 19:45 h

Atrapats en l'estereotip

Un home blanc amb vestit i corbata és entrevistat per 'skype' pel canal de televisió BBC, des d’una habitació que sembla el seu despatx. De sobte, una nena entra ballant a la sala i s’asseu al seu costat. L’home intentant no perdre la compostura l’aparta. Llavors, un nadó amb un caminador apareix també ràpid i veloç. Segons després, una dona jove amb trets asiàtics entra corrent a l’habitació desesperada i s’emporta com pot les criatures. Pregunta: ¿Quina relació tenen l’home, la nena, el nadó i la dona? Aquest és el contingut d’un vídeo que s’ha fet viral, i que si el veieu no podreu deixar de riure..
Ampliar

Lectures 870 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dissabte, 25.2.2017 10:30 h

Ser sexi no és cosa de nenes

L'exaltació de la sexualitat femenina des de la més tendra infància va encaminada a la submissió de la dona i al negoci. ¿Es pot ser sexi amb 5 anys? N’hi ha que creuen que sí, i fins i tot ho troben graciós i divertit. Si no, qui compraria aquestes disfresses de Carnaval per a nenes que recentment han encès les xarxes socials: «infermera sexi», diu l’embalatge, amb la foto d’una nena amb talons d’agulla i posat sensual, o la versió de «bombera», amb idèntica publicitat..
Ampliar

Lectures 996 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 30.1.2017 19:15 h

Tractors al carrer

“Tancat per defunció”. És l’amenaça que plana sobre el camp català, i els agricultors han dit “ja n’hi ha prou”. Una marxa de tractors recorre aquests dies el territori, i aquest dissabte arriba a Barcelona. La situació no podia ser pitjor. Actualment només un 1,5% de la població activa a Catalunya treballa en l’agricultura, una bona part gent gran. La pregunta ineludible és, qui ens alimentarà en un futur no tan llunyà? En mans de qui queda l’agricultura i l’alimentació? Actualment, un grapat de multinacionals de l’agroindústria decideix què i com es produeix, controlant la cadena agroalimentària d’inici a final, des de la comercialització de llavors fins els supermercats..
Ampliar

Lectures 1064 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Divendres, 6.1.2017 10:45 h

Princeses i superherois

Quan un nen diu que no vol jugar amb una nina perquè «és cosa de nenes» tenim un problema. Igual que quan a una nena se la mira malament perquè li agrada jugar a futbol. ¿On queda la llibertat per escollir el que els agrada i el que no? Les expectatives socials i culturals associades a cada sexe acaba determinant massa vegades a què juguen els uns i els altres, de manera que coarta les potencialitats de la criatura. Vivim en una societat sexista, on si som dones se suposa que hem de pensar, actuar i comportar-nos d’una determinada manera, i si som homes d’una altra..
Ampliar

Lectures 1188 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 26.12.2016 18:00 h

D'on ve el menú de Nadal?

Si alguna cosa caracteritza el Nadal són els grans tiberis. Als sopars d’empresa, les trobades amb amics, als banquets familiars mengem fins a rebentar. Després la digestió i també la bàscula ens passen factura. No obstant això, davant tant de menjar, molt poques vegades ens preguntem d’on ve el que mengem, com s’ha produït i en quines condicions. Malgrat que el Nadal es vesteix d’amor i solidaritat, aquests són precisament els ingredients menys abundants en el menú d’aquests dies..
Ampliar

Lectures 1157 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 5.12.2016 09:45 h

I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar? Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments..
Ampliar

Lectures 914 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter