el digital d'economia domèstica i consum a Catalunya

feb
23
dj
"Els grans esperits sempre han hagut de lluitar contra la oposició feroç de les ments mediocres" (Albert Einstein)

Últims articles Esther Vivas

Esther Vivas

Dilluns, 30.1.2017 19:15 h

Tractors al carrer

“Tancat per defunció”. És l’amenaça que plana sobre el camp català, i els agricultors han dit “ja n’hi ha prou”. Una marxa de tractors recorre aquests dies el territori, i aquest dissabte arriba a Barcelona. La situació no podia ser pitjor. Actualment només un 1,5% de la població activa a Catalunya treballa en l’agricultura, una bona part gent gran. La pregunta ineludible és, qui ens alimentarà en un futur no tan llunyà? En mans de qui queda l’agricultura i l’alimentació? Actualment, un grapat de multinacionals de l’agroindústria decideix què i com es produeix, controlant la cadena agroalimentària d’inici a final, des de la comercialització de llavors fins els supermercats..
Ampliar

Lectures 377 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Divendres, 6.1.2017 10:45 h

Princeses i superherois

Quan un nen diu que no vol jugar amb una nina perquè «és cosa de nenes» tenim un problema. Igual que quan a una nena se la mira malament perquè li agrada jugar a futbol. ¿On queda la llibertat per escollir el que els agrada i el que no? Les expectatives socials i culturals associades a cada sexe acaba determinant massa vegades a què juguen els uns i els altres, de manera que coarta les potencialitats de la criatura. Vivim en una societat sexista, on si som dones se suposa que hem de pensar, actuar i comportar-nos d’una determinada manera, i si som homes d’una altra..
Ampliar

Lectures 606 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dilluns, 26.12.2016 18:00 h

D'on ve el menú de Nadal?

Si alguna cosa caracteritza el Nadal són els grans tiberis. Als sopars d’empresa, les trobades amb amics, als banquets familiars mengem fins a rebentar. Després la digestió i també la bàscula ens passen factura. No obstant això, davant tant de menjar, molt poques vegades ens preguntem d’on ve el que mengem, com s’ha produït i en quines condicions. Malgrat que el Nadal es vesteix d’amor i solidaritat, aquests són precisament els ingredients menys abundants en el menú d’aquests dies..
Ampliar

Lectures 686 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Dilluns, 5.12.2016 09:45 h

I si els aliments ens nodrissin?

¿Aliments per omplir panxes o contenidors d'escombraries? Heus aquí la qüestió quan mirem de prop el model agroalimentari. Avui, un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per a consum humà acaben desperdiciándose, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), al mateix temps una de cada set persones al planeta passa gana, segons la mateixa institució. Llavors, ¿per a què serveix el menjar? Al llarg de tota la cadena agroalimentària, d'origen a fi, trobem una sèrie de forats negres per on es malgasten aliments..
Ampliar

Lectures 671 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dissabte, 26.11.2016 13:30 h

Black Friday, 'enganxats' al consum

Finalment ha arribat el Black Friday. Avui, tan aviat com puguem sortirem corrent a un gran centre comercial, entrarem en un portal de compra on line o bé ens aproparem a una avinguda pleníssima de botigues per fer-nos amb alguna "ganga". No podem deixar passar l'oportunitat de comprar barat. Si la desaprofitem és que som tontos. O això sembla dir-nos la publicitat, que des de fa dies ens bombardeja amb l'arribada del Black Friday. A Estats Units des de fa dècades aquesta data està marcada en vermell al calendari del comerç..
Ampliar

Lectures 843 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dimecres, 31.8.2016 15:00 h

Qui guanya en temps de pròrroga?

Vuit mesos després, seguim en temps de pròrroga. I el Partit Popular sembla sentir-se còmode. Segueix mantenint el control de la pilota, i de les polítiques, amb una majoria absoluta "en funcions" que li permet continuar aplicant les mateixes mesures de sempre. En total, com qui no vol la cosa, 1715 dies al Govern, i el que queda. Un Partit Popular amb diverses targetes vermelles per corrupció, i amb el desgast de la crisi, però amb molt pocs expulsats del partit i amb una afició que malgrat els pesars li revalida en el poder..
Ampliar

Lectures 1215 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dimecres, 27.4.2016 10:00 h

Un McDonald's amb estrella Michelin?

McDonald 's ja no sap què inventar-se per combatre la seva mala imatge. L'etiqueta de "menjar escombraries" pesa com una llosa en la reputació de la marca. I malgrat els múltiples intents per reinventar-se, ni que sigui canviant-se el vestit (el 2010 va inaugurar logotip verd), sembla que les estratègies de màrqueting no han estat suficients per millorar el perfil de l'empresa. Una major preocupació pel menjar sa i l'alimentació saludable han convertit a McDonald 's, i tot el que representa, en l'enemic a batre..
Ampliar

Lectures 1728 lectures   Comentaris Cap comentaripublicitat

Esther Vivas

Dilluns, 18.4.2016 10:00 h

La tríada agroecològica

Sovint en parlar dels impactes negatius del model agroalimentari, ens preguntem què fer. Com actuar davant d'un agronegoci depredador que acaba amb la biodiversitat i la pagesia? Què fer davant d'un sistema agrari addicte al petroli i als "aliments viatgers"? Quines alternatives tenim quan el menjar ens emmalalteix? La resposta és triple. Si tres són els colors primaris, si el cristianisme explica la naturalesa de Déu a partir de la santíssima trinitat, si el fervor blaugrana adora el trident Messi, Suárez i Neymar i si els més petits somien amb els tres porquets, en l'agroecologia, quan es planteja una alternativa al model agrícola i alimentari dominant, la resposta també està en el tres..
Ampliar

Lectures 1470 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Divendres, 4.9.2015 21:30 h

Menjar amb por

Hi ha qui afirma que cal "menjar sense por", que mai en la història de la humanitat la producció d'aliments havia estat tan segura. I és innegable l'alt nombre de controls pels quals passa el menjar en l'actualitat. No obstant això, periòdicament apareixen nous escàndols alimentaris, emergeixen malalties vinculades a allò que consumim, veiem com additius que ahir s'admetien avui estan prohibits. Ens podem permetre menjar sense por? Opino que no. Cal, almenys metafòricament parlant, menjar amb por..
Ampliar

Lectures 3360 lectures   Comentaris Cap comentariEsther Vivas

Dimarts, 13.1.2015 23:00 h

Quan és més fàcil comprar una pistola que un tomàquet

Associem els supermercats a abundància de menjar, a lleixes sempre plenes, a un gran ventall de productes... En canvi, els supermercats, encara que no ho sembli a primera vista, poden ser generadors de fam i escassetat d'aliments. L'exemple per antonomàsia ho tenim als Estats Units als anomenats "deserts alimentaris", comunitats urbanes o rurals on resulta impossible comprar comestibles, tret que vagis a un McDonald's, un Kentucky Fried Chicken o un Burger King. Però, què té a veure tot això amb els supermercats? Al llarg dels anys 40 i 50, als Estats Units, a mesura que les famílies de classe mitjana i alta es van mudar als nous barris perifèrics i es van consolidar els grans centres comercials, molts supermercats es "van mudar" amb ells, deixant rere de si llocs sense pràcticament menjar..
Ampliar

Lectures 1535 lectures   Comentaris Cap comentari
Jornal.cat © 1999 - 2017

Edita
Xadica

Subscriu-te als titulars de Jornal.cat per RSS   Troba Jornal.cat al Facebook   Segueix Jornal.cat al Twitter