SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 275 AND id_comentari =

Impacte de l'impost de successions

El llibre Superfreakonomics explica que hi ha evidència de que la gent postposa la seva mort si així ha de pagar menys impostos. No és conya.

Bàsicament, amb dades d'Austràlia i del Estats Units, explica com davant la perspectiva de que s'anava a baixar o eliminar l'impost de successions, la gent va "esperar a morir" a que l'impost estigués abolit (en el cas d'Austràlia va ser l'any 1979; en els Estats Units, va ser la perspectiva de que s'abolís l'impost, però finalment no va arribar a passar). Una idea similar va guanyar la idea anti-Nobel l'any 2001 per l'estudi "Dying to Save Taxes: Evidence from Estate Tax Returns on the Death Elasticity".

Com he dit altres vegades, hi ha economistes per tot, però la veritat és que ho trobo interessant i divertit. I a més, i si tenen raó?

A Catalunya ara es reduirà l'impost de successions (menys del que toca, tot s'ha de dir, gràcies als neocomunistes d'Iniciativa, una rèmora no comparable en altres democràcies occidentals amb Castro i Hamas com a refents internacionals). Doncs amb la baixada d'aquest impost de successions es podrà veure si a Catalunya passa el mateix que a Austràlia i als Estats Units, bàsicament comparant dades de defuncions la setmana abans i després de reduir l'impost. Potser també es podria comparar amb altres CCAA de l'estat, on s'ha eliminat del tot l'impost, i de cop (no com a quí, que s'ha fet a mitges i de forma seqüencial). Algun economista amb temps lliure s'anima a fer-ho?

P.D. Per cert, considero l'impost de successions un impost just (o millor dit, dels menys injustos) però.... algun dia en parlaré en detall. El resum, a Catalunya ja paguem molts impostos, massa, fins i tot més que altres CCAA que no tenen aquest impost. És un impost que permet arbitratge, derivant riquesa cap a altres llocs de l'estat (sabeu que una forma de pagar menys és comprar un pis al teu fill a Madrid?). Per això, tot el que sigui pagar menys impostos, o almenys no pagar més que la resta de l'estat, endavant (i el cèntim sanitari?). I tot el que sigui ajudar a les classes mitjanes i baixes, encara millor.


Comentaris

david
1.
No ho acabo d'entendre. L'impost et sembla just, però com no es paga a Madrid aquí tampoc l'hem de pagar. No ho entenc. Crec que l'impost sobre les herències ha d'existir. I pel que he llegit aques...
No ho acabo d'entendre. L'impost et sembla just, però com no es paga a Madrid aquí tampoc l'hem de pagar. No ho entenc. Crec que l'impost sobre les herències ha d'existir. I pel que he llegit aquests dies ha quedat fins i tot massa reduit. Qui tingui la sort d'heretar un milió d'euros (no són la majoria però ja s'ha vist que saben fer un bon soroll i tenir La Vanguardia d'òrgan propagandístic) en paga uns pocs milers i llestos. ¿ Què en queda de guanyar-se la vida amb el propi esforç?
Em sembla que estem perdent el nord, i gràcies per informar-nos que Iniciativa té com a referents a Castro i Hamas. Jo que em pensava que eren els Verds alemanys !
  • 0
  • 0

Comenta aquest article