10 manaments sobre l'ajust fiscal

Interessant reflexió dels economistes Blanchard i Cottarelli sobre com ha de ser l'estratègia fiscal per aconseguir resultats a curt i a llarg termini: "Ten Commandments for Fiscal Adjustment in Advanced Economies". El tema és molt rellevant avui, ja que hi ha la discusió sobre si cal reduir la despesa pública quan encara no s'ha aconseguit la recuperació econòmica.

El problema que ens trobem és que estem a mig partit i aquests criteris s'haurien d'haver seguit des del principi. No ha estat així, es va començar gastant i malbarant recursos a punta pala... i ara s'ha hagut de frenar en sec. Tan de bo s'hagués seguit una estratègia clara, coherent i consistent, amb un horitzó a mig i llarg termini, des del principi. Si s'hagués seguit una estratègia no s'hagués fet primer els xecs nadons, els 400€, el Pla E... i al cap d'un temps retallar la inversió pública i els sous dels funcionaris.

L'article és llarg i recomanat. Et deixo amb els 10 principis i amb alguns comentaris meus sobre com s'ha fet a l'estat espanyol:

Commandment I: You shall have a credible medium-term fiscal plan with a visible anchor (in terms of either an average pace of adjustment, or of a fiscal target to be achieved within four–five years).

No es va definir un pla a mig termini, és a dir, en quin moment s'anava a compensar els dèficits fiscals actuals

Commandment II: You shall not front-load your fiscal adjustment, unless financing needs require it.

Commandment III: You shall target a long-term decline in the public debt-to-GDP ratio, not just its stabilization at post-crisis levels.

El mateix, no hi havia un pla de reducció a llarg termini, ja que es tenia la premisa de que el deute públic espanyol era molt baix (i de fet ho és comparat amb altres països, però això no volia dir que hi havia "barra lliure")

Commandment IV: You shall focus on fiscal consolidation tools that are conducive to strong potential growth.

Es van malbaratar recursos públics amb activitats que no generaran creixement a futur, com el Pla E

Commandment V: You shall pass early pension and health care reforms as current trends are unsustainable.

S'està començant a fer ara, per pressió externa, tot i que fa temps que existeixen dubtes sobre la seva viabilitat futura

Commandment VI: You shall be fair. To be sustainable over time, the fiscal adjustment should be equitable.

S'està combatent prou el frau fiscal? És la pujada de l'IVA justa, tenint en compte que és un impost regressiu?

Commandment VIII: You shall strengthen your fiscal institutions.

Europa segurament demanarà a futur donat el vist-i-plau dels pressupostos públics abans de que aquests s'aprovin

Commandment IX: You shall properly coordinate monetary and fiscal policy.

Commandment X: You shall coordinate your policies with other countries.


*****

En conclusió, es podia haver fet millor (!) i amb una perspetiva de mig i llarg termini. Aplicar aquests principis ara implica assolir consolidació fiscal, però a costa de créixer menys.

És una situació prenyada: si es retalla la despesa pública es posa en perill la recuperació econòmica. I si no es retalla, el govern espanyol no aconseguirà els diners necessaris per pagar aquestes despeses.

Però de fet retallar o no retallar no és una opció pel govern espanyol: ha de fer el que li digui Merkel i companyia.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article