Contra la pujada d'impostos

Ni insolidari ni similar, estic contra una pujada d'impostos per innecessària, inoportuna i per sentit comú: no es pugen els impostos en temps de crisi. Ara que tothom (?) es keynesià hauríem d’estar d’acord que la política fiscal no pot ser pro-cíclica, és a dir, baixar els impostos quan les coses van bé a canvi de pujar-los quan van malament. Pujar els impostos ara és amenaçar la més que dubtable propera recuperació econòmica. El govern ens demana un “sacrifici”: està en condicions de demanar-lo? Ha fet el govern abans la seva feina? Per què hem de pagar amb més impostos la incompetència del govern?

Diuen que hem de pagar més impostos per corregir l'actual dèficit públic, però està justificat aquest dèficit públic? Està gastant bé actualment el govern, o està malbaratant part dels recursos públics? Ha eliminat el govern tota la despesa pública innecessària? Ha baixat per exemple el número de funcionaris el govern central a mesura que augmenten les competències en les autonomies? Jo veig molts funcionaris, molta burocràcia, moltes empreses públiques, moltes obres públiques que no serveixen per res, ministeris sense sentit (com el de la Vivenda o el d'Igualtat)... Sacrifici jo? Ok, però tu què hi poses?

Hi ha qui diu, com argument, que a l’estat espanyol es paguen menys impostos que a altres estats europeus i per tant “hi ha marge per la pujada”, “encara podem pagar més impostos”. Per començar de moment ja paguem molts impostos, tot i que potser no en som conscients. Així, els ciutadans de l’estat espanyol, entre IVA, IRPF, impostos especials i altres, treballem per l’estat “gratis” fins el 9 de maig, és a dir, treballem més de tres mesos cada any només per pagar impostos. I és cert que de mitjana la taxa impositiva actual d'Espanya és (només) lleugerament inferior a l'europea, però la qualitat dels nostres serveis estan per sota. Pugem l’estàndard d’impostos sense pujar el de la qualitat de serveis públics?

I el frau fiscal? És que al final resulta que ens pugen els impostos als que ja paguem el que toca, als assalariats per compte aliena i a molts empresaris i autònoms que ja compleixen, però s'obliden "d'atacar" els que avui ja no paguen i que demà seguiran sense pagar. I no, això no va de redoblar les inspeccions a empreses i autònoms que avui ja compleixen, que ataquin l'economia submergida, el 22% del PIB.

No, abans de pujar impostos que eliminin les despeses inútils, que facin com tothom, que s’ajustin el cinturó, que no estirin més el braç que la màniga, que reconeguin que alguns serveis públics l’estat no els pot pagar, que vivim per sobre de les nostres possibilitats. I no, no estic a favor de no pujar els impostos a canvi de tenir un dèficit públic alarmant, aquest dèficit (deute públic) és el mateix que impostos futurs, que pagarem nosaltres i els nostres fills, és injust amb els que venen darrere nostre. Hem de viure d'acord a les nostres possibilitats, ni més ni menys: un dèficit públic controlat en èpoques de crisi a canvi de superàvits en èpoques de bonança, i que un i l’altre es compensin. I això sí, si pot ser amb impostos encara més baixos i amb un major control i transparència de la despesa pública.

No, que no pugin els impostos. O que abans de fer-ho demostrin que no malbaraten els impostos que ja paguem, que l’administració pública s’apreti abans el cinturó, i que de veritat ataquin el frau fiscal.


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article