Amb mascareta, sense vergonya

Es parla molt de la grip A, potser massa, amb el risc de provocar alarma social: els experts ens diuen que no ens preocupem excessivament, que prenguem algunes mesures bàsiques (bàsicament d’higiene), i que hi haurà una vacunació massiva pels grups de risc (és a dir, aquells que s’haurien de preocupar més). No es tracta de relativitzar el problema (poden haver-hi a Catalunya 2700 morts), sinó afrontar-ho de la millor forma possible.

La prova de foc de l’alarmisme (o no) vindrà quan comenci la “grip normal”, amb símptomes similars a la grip A, o si es detecten brots de grip A en escoles, empreses o pobles. Com reaccionarem cadascú de nosaltres? Com reaccionarem com a col•lectiu? Espero que la vacuna pels grups de risc estigui disponible abans no comenci la festa i que, davant de casos de grip A, reaccionem fent el que ens diuen els experts (ni més ni menys).

Ja vaig comentar fa unes setmanes (“Som dèbils” ) quan em van fer la prova de la grip A (i vaig donar negatiu, tenia neumònia), que em fa por el col•lapse que pot provocar la grip A: persones que tindran una grip “normal” aniran al metge i a molts els faran les proves de la grip A. Mentre no tenen els resultats (amb mi van trigar 3 dies), s’hauran de quedar a casa, és a dir, sense poder anar a treballar, a comprar, a buscar els nens a l’escola... És a dir, el col•lapse pot venir tant per la gent afectada per la grip A com per la gent que faci quarantena sense grip A a l’espera de tenir els resultats. Fa uns dies el diari Expansión quantificava el cost de la grip A per les empreses en més de 3000€ milions, però aquest informe tenia en la meva opinió dos mancances (en sentit contrari): per un costat, assumia un contagi massiu de la grip A (del 25% al 35% de la població ocupada), i per l’altre només tenia en compte la gent afectada, però no tota la gent amb grip normal que estarà fent quarentena a l’espera de tenir els resultats (en alguns casos algunes persones poden arribar a fer quarantena dues vegades si resulta que la primera vegada no tenien la grip A).

I d’aquí a la mascareta: el primer que fan a l’hospital, quan hi ha la lleu sospita que es pot tenir la grip A i abans de fer-te les proves, és donar-te una mascareta, que cal portar sempre en recintes tancats on hi hagi altra gent. És a dir, t’has de passejar per l’hospital amb mascareta i per casa, quan estàs amb altra gent (com amb els fills), també s’ha de portar. I sí, quan es porta mascareta tothom et mira, i fan comentaris, però si t’ho diuen s’ha de portar i ja està.

Fa unes setmanes un periodista de La Vanguardia (no he trobat el link, sorry) que també es va fer les proves de la grip A (i va donar negatiu) relativitzava això de la mascareta, i explicava que va anar a l’hospital a buscar els resultats de la grip A, no la portava posada (a pesar de què li havien dit i donat), i la infermera li ho va recriminar. Un acte de frivolitat relativitzar aquest tema des d’un mitjà com La Vanguardia. Mascareta, triar entre passar vergonya o el risc de contagiar els altres: no hi ha color, oi?

Els que hagin de dur mascareta, que la duguin, però ajudem-nos uns als altres: si veiem algú amb mascareta, no ens el quedem mirant fixament, no l’assenyalem, no el fem “sentir especial”. Si ens ho diuen els experts, amb mascareta sense vergonya, però fem-ho fàcil tots plegats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article