Mesura anticrisi: retorn ràpid de l’IVA

Insisteixo, més que gastar i malgastar, una forma eficient d’ajudar a superar la crisi és fer que les administracions públiques compleixin la llei, siguin eficients, i paguin quan toca. Ja m’he referit a la demora en els pagaments de factures per part de les administracions públiques, avui comento qüestió similar: el retorn ràpid de l’IVA quan aquest és negatiu.

Cas real (i un punt dramàtic) d’un bon amic: té una empresa industrial que fa la major part de les vendes a l’estranger. Això li provoca un IVA negatiu, és a dir, l’estat li ha de retornar IVA que ell ha pagat i no ha cobrat. És llei. Ho fa? Doncs no, en un moment complicat com l’actual (l’empresa està en pèrdues), l’estat encara no li ha retornat l’IVA dels anys 2007 i 2008 (més d’un milió d’euros cada any) i diu que li compensarà amb altres impostos que ha de pagar a partir d’ara (és a dir, trigarà uns quants anys a recuperar uns diners que són seus, entre altres raons perquè l’IVA sempre li sortirà negatiu). És a dir, una empresa en pèrdues i per tant amb encara més dificultats per aconseguir finançament bancari, té problemes de liquiditat... perquè l’estat no compleix la llei! Per rematar-ho, el 50% de les seves vendes a l’estat espanyol són a l’administració pública que, quan paga (!), paga a 180 dies.

OK a gastar bé i no-OK a malgastar. Però sobretot OK a que les administracions públiques, abans de fer res, facin el que han de fer: complir la llei, i fer-ho de forma ràpida i eficient. I abans de comprometre més diners en no sé quina nova proposta, que l’estat pagui els seus deutes pendents amb les empreses. Sentit comú, no?

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article