Lamentem que el Parlament Europeu continui menystenint el català

El nou reglament que ha aprovat avui Europa prolonga una directiva que des de fa més de 14 anys preveu que l’Estat espanyol pugui obligar a etiquetar en castellà

Actualment és obligatori etiquetar en castellà. Hi ha gairebé 200 disposicions que hi obliguen. El nou Codi de consum, que va entrar en vigor el 23 de juliol del 2010, permet per primer cop l’equiparació lingüística del català i el castellà

  Les esmenes rebutjades obrien la porta a modificar una situació de discriminació lingüística que dura des de la dictadura franquista i a fer que el castellà deixés de ser obligatori en els productes distribuïts a Catalunya.

 La Plataforma per la Llengua ha lamentat avui que el Parlament Europeu hagi rebutjat votar l’esmena dels eurodiputats catalans al nou reglament sobre els productes alimentaris, una esmena que hagués obert la porta a que per primer cop des de la dictadura franquista, el castellà pogués deixar de ser obligatori en l’etiquetatge de productes distribuïts a Catalunya.

El nou reglament que s’ha aprovat prolonga, doncs, una política pel que fa a l’etiquetatge que ja ve de lluny. De fet, fa 14 anys que la Unió Europea ja preveu la possibilitat que els estats obliguin a etiquetar en una llengua oficial de la Unió. La modificació de la reglamentació de productes alimentaris que estava prevista en l’esmena dels eurodiputats catalans hauria obert les portes a que l’Estat espanyol deixés de fer el castellà obligatori en l’etiquetatge de productes, però lamentablement, tot ha quedat tal com estava.

Des de la dictadura franquista, l’Estat espanyol obliga a etiquetar les dades obligatòries dels productes distribuïts a Catalunya -exceptuant els productes tradicionals- en castellà. L’any 1997, la Unió Europea va avalar aquesta política, aprovant la possibilitat que Espanya obligués a etiquetar en una llengua oficial de la Unió Europea, i amb el nou reglament que ha tirat endavant avui es confirma la continuïtat d’aquest aval i la prolongació d’aquesta situació tant perjudicial per a la llengua catalana.

A Catalunya, diverses empreses ja han estat multades per no etiquetar en castellà (com les conegudes 94 multes que l’any 2009 va imposar l’Agència Catalana de Consum a productes no etiquetats en castellà que, per tant, incomplien la llei), en virtut de les gairebé 200 disposicions que existeixen actualment que obliguen l’etiquetatge en castellà.

Tanmateix, una nova legislació recent, el Codi de consum de Catalunya, preveu l’equiparació lingüística del català i el castellà: gràcies a aquesta normativa, aprovada el 2010 i que preveia un termini d’adaptació que venç precisament el 23 de juliol vinent, el català ara també és obligatori en l’etiquetatge com ho era el castellà. A partir del 23 de juliol, un cop finalitzat aquest període establert per tal d’adaptar-se a la legislació, les dades obligatòries de gairebé tots els productes distribuïts a Catalunya hauran d’estar etiquetades en català i en castellà. La Plataforma per la Llengua exigeix a la Generalitat que a partir d’aquesta data, faci acomplir aquesta llei aprovada pel Parlament de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article