Presenten el Mapa de les llengües, un web que recull la diversitat lingüística que es parla a casa nostra

La Plataforma per la Llengua ha presentat avui a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya el Mapa de les llengües, un web que recull de manera gràfica i entenedora la procedència i informació sobre les 270 llengües que es parlen als territoris de parla catalana, i que alhora recull més de 600 entitats de tot el territori que promouen l’impuls i l’aprenentatge del català com a eina de cohesió social entre els col·lectius de nouvinguts. Podeu veure’l a mapadelesllengues.cat.

El projecte té per objectiu apropar i donar a conèixer la diversitat lingüística dels territoris de parla catalana a tota la ciutadania, emfatitzant el paper central de la llengua catalana com a vertebradora d’aquesta diversitat, i alhora fer visibles i situar en el mapa les entitats, associacions i institucions que n’impulsen l’aprenentatge.

Per fer-ho, el Mapa de les llengües treballa en una doble vesant. Per una banda, a través d’un mapa del món a la seva portada, el web mostra de manera molt gràfica l’origen territorial de les 270 llengües que avui dia es parlen a casa nostra. Aquesta informació sobre l’origen és acompanyada d’informació sobre la família lingüística de cada llengua i dels països on es parla. Paral·lelament, un mapa dels Països Catalans visualitza i permet cercar les entitats tant de persones nouvinguts com de la societat d'acollida que promouen l’impuls i l'aprenentatge de la llengua catalana com a factor clau per a la integració i la cohesió socials. Hem recollit de moment més de 600 entitats d’arreu dels territoris de parla catalana, però una de les característiques del web és que vol ser una eina viva i inclou diverses opcions per tal que la ciutadania que hi accedeixi pugui proposar i introduir noves entitats que no s’hagin detectat. De manera que entre tots es pugui actualitzar aquest mapa de la diversitat lingüística del país i de les entitats que hi treballen des de diversos àmbits.

El projecte compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Lluís Carulla. La presentació ha comptat amb la presència de Carles Duarte, director de la Fundació, Ester Franquesa, Directora General de Política Lingüística del Departament de Cultura i Òscar Escuder, President de la Plataforma per la Llengua. Duarte ha destacat la voluntat de la Fundació que dirigeix de sumar-se al projecte de la Plataforma per la Llengua, “cosa que ens ajuda a tenir una experiència molt més intel·ligent i cohesionadora de la nostra realitat actual”. Per la seva part, Franquesa ha remarcat que el projecte “contribuirà a engrandir la presència del català a tot el domini lingüístic”, mentre que Escuder ha conclòs que, un cop presentat el web, ara hem de treballar tots junts perquè sigui “una veritable eina per la vertebració social del català”.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article