Compensar les emissions de CO2 de les festes del foc

Ja ha passat la festa de Sant Joan del 2009, en la qual hem cremat materials en les fogueres, bàsicament fustes velles i altres restes combustibles. I a més hem llançat unes 2.000 tones de petards diversos (engunay amb una disminució del 20% com a conseqüencia de la crisi econòmica). I segons TV3 es calcula que per tot el territori s'han encès unes 30.000 fogueres amb la tradicional flama del Canigó.

En un context de preocupació generalitzada per les emissions de CO2 a l'atmosfera, seria oportú plantejar alguna mena de compensació, en el benentès que tampoc no seria correcte un canvi en la manera d'expressar-se en aquesta festa. Es pot reduir el nombre de despesa en petards, sens dubte però tampoc es tracta de limitar una festa que forma part de l'expressió popular.

Per això la nostra proposta, en aquesta ocasió, va orientada a les compensacions per les emissions de CO2. La manera d'implantar-ho per tal de vincular-ho a la Responsabilitat Social d'Empreses podria ser promovent que en l'acte de la compra dels petards i coets l'establiment comercial proposés una taxa voluntària (amb la corresponent garantia de la destinació) que anés destinada a compensar el CO2 emès. Com que l'import seria ínfim, no tindria perquè suposar un obstacle econòmic i facilitaria la presa de consciència sobre l'estat del planeta i com cadascuna de les nostres accions més insignificants són part d'un problema global.

Desconeixem la quantitat de CO2 que es consumeix com a conseqüència de pertards i fogueres, i no sabem si és o no molt rellevant. En tot cas, ho plantegem com una mesura de caràcter pedagògic, que implica els establiments i facilita la conscienciació de la comunitat.

Si en el moment de fer una compra de 40 eurons de material pirotècnic (és la mitjana familiar que s'ha dit a la premsa) ens demanessin si volem afegir-hi uns 20 cèntims (xifra inventada) per a compensar les emissions de CO2 del propi material més el de les fogueres, estic segur que molta gent hi estaria disposada i que, a més, tindria un caràcter pedagògic i d'assumció de les pròpies responsabilitats. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article