Adeu electricitat, llum i calefacció

La nostra pobresa és invisible. Si en aquestes dates no s'encengués l'enllumenat nadalenc perquè l'administració no pogués pagar la tarifa de l'electricitat, veuríem la notícia a les portades dels diaris, en l'obertura dels informatius a televisió. Tots posaríem el crit al cel. Si, en canvi, a casa meva no puc encendre la llum, posar el radiador o la rentadora sembla ser que això no importa. Encara que aquesta situació afecti ja a un 10% de les llars de l'Estat, uns quatre milions de persones. El que no es veu, no compta.

La pobresa, avui, ja no implica tan sols no tenir feina, no arribar a final de mes, no poder pagar la hipoteca o el lloguer sinó, també, no poder encendre la llum, prendre una dutxa o posar en marxa la calefacció. És el que s'anomena pobresa energètica. I segons l'Asociación de Ciencias Ambientales, les seves conseqüències són: més problemes de salut, pitjor qualitat de vida i morts. "S'estima que la pobresa energètica és responsable a l'Estat espanyol d'entre 2.300 i 9.300 morts prematures", afirma l'associació. Defuncions que, tot indica, no compten.

I no compten perquè davant d'una situació d'emergència social, com la descrita, veiem que el preu de l'electricitat no fa sinó augmentar. Així s'ha anunciat aquest dijous: el rebut de la llum pujarà al gener un 11,5%. El Govern, un cop més, abaixa el cap davant les empreses elèctriques, avantposant els interessos econòmics d'aquestes a les necessitats bàsiques de les persones com no passar fred a l'hivern, cuinar o encendre la llum. La usura del capital no sap de principis ni té moral.

En els últims deu anys, el rebut de la llum s'ha encarit un 78% i el preu del kW un 119%, segons dades de FACUA, "gràcies" a les polítiques de liberalització del mercat portades a terme tant pel govern del Partit Popular com del PSOE. L'oligopoli de les elèctriques és, en definitiva, el que dicta les lleis del sector, i així ens va. Si no pots pagar la factura, adéu electricitat, adéu llum, adéu calefacció. No importa si no tens ingressos. El PP ja va rebutjar, en el seu moment, una treva hivernal per a les famílies amb menys recursos. Em ve ara el cap l'eslògan de campanya de Mariano Rajoy a les últimes eleccions: "Suma't al canvi". Aleshores, es "van oblidar" d'explicar en què consistia exactament aquest canvi. Dubto, d'haver-ho fet, que haguessin guanyat la contesa.

Si ens treuen l'aigua, la llum, l'electricitat, com a molts d'altres han tret, també, les seves cases, no ens quedarà altra opció que prendre el que és nostre. Així ho han fet durant anys diversos moviments socials en països del Sud reconnectant a aquells a qui han tallat serveis essencials. Ho veiem, també, ara aquí amb l'Obra Social de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, ajudant als que s'han quedat sense llar, mentre milers d'habitatges es troben buits i en mans de bancs. Uns amics meus ja ho han posat en pràctica i ofereixen les seves "manualitats" a qui ho necessiti. Els animaré a fer un taller, crec que s'esgotaran les places.

*Article publicat inicialment en castellà a Público.es, 19/12/2013.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article