TTIP, ¡traieu les mans del menjar!

Una nova volta de rosca plana sobre les polítiques agroalimentàries a Europa. Es tracta del Tractat de Lliure Comerç entre Estats Units i la Unió Europea, més conegut com TTIP, les seves sigles en anglès, l'allargada ombra del agronegoci que s'estén del camp al plat. Com vampirs a la sang, les multinacionals del sector esperen treure profit, i molt, d'aquestes noves mesures de liberalització comercial.

Però, que és el TTIP? Es tracta d'un tractat negociat en secret durant mesos, filtrat a la llum pública, pendent d'aprovació pel Parlament Europeu, amb una campanya de màrqueting en marxa, i que té com a objectiu final igualar a la baixa les legislacions a banda i banda de l'Atlàntic en benefici únic de les grans empreses. Les seves conseqüències: més atur, més privatitzacions, menys drets socials i ambientals. En definitiva, servir en safata els nostres drets al capital.

I, en matèria agrícola i alimentària? Les empreses del sector, des de les companyies de llavors passant per la indústria biotecnològica, de begudes, ramadera, de menjar, de pinso ... són les que més han pressionat a favor, per davant fins i tot del lobby farmacèutic, automobilístic i financer. Hi ha molt en joc per a multinacionals com Nestlé, Monsanto, Kraft Foods, Coca Cola, Unilever, Bacardi-Martine, Cargill, entre d'altres. De les 560 trobades consultives de la Comissió Europea per a l'aprovació del Tractat, el 92% es van realitzar amb grups empresarials, la resta amb col·lectius d'interès públic, com indica un informe del Corporate European Observatory.

D'aprovar-se, el Tractat de Lliure Comerç entre Estats Units i la Unió Europea, quin impacte tindria en la nostra taula?

Més transgènics

L'entrada massiva de transgènics a Europa serà una realitat. Si bé avui ja importem un nombre considerable d'aliments transgènics, en particular pinso per al bestiar i molts productes transformats que contenen derivats de soja i blat de moro transgènic, com lecitina, oli i farina de soja, xarop i farina de blat de moro, l'aprovació del TTIP significarà un augment d'aquestes importacions, especialment dels primers, i fins i tot l'entrada de transgènics en l'actualitat no autoritzats per la Unió.

Cal tenir en compte que la legislació nord-americana és molt més permissiva que l'europea tant en el cultiu com en la comercialització d'Organismes Modificats Genèticament. Als Estats Units, per exemple, l'etiquetatge que identifica un aliment com a transgènic és inexistent, a diferència d'Europa, on tot i les limitacions, les lleis sí que obliguen teòricament a aquesta identificació. Així mateix, a la Unió tan sols es conrea amb fins comercials un únic aliment transgènic: el blat de moro MON 810 de Monsanto, malgrat el negatiu impacte mediambiental que aquest té amb la contaminació d'altres camps de blat de moro tant convencional com ecològic. El 80% de la producció es porta a terme a Aragó i Catalunya, en canvi la major part de països europeus ho veten. Als Estats Units, per contra, el nombre de cultius és molt més alt. D'aquí que Europa sigui un llaminer pastís per multinacionals com Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont ... i el TTIP el pot convertir en una realitat.

Porc, vaca i llet amb hormones

El veto a la carn i als productes derivats d'animals tractats amb hormones i promotors de creixement fins al moment prohibits a Europa s'aixecarà, així com l'ús aquí d'aquestes substàncies, amb el consegüent impacte en la nostra salut.

Als Estats Units, els porcs i el bestiar boví poden ser medicats amb ractopamina, un fàrmac usat com a additiu alimentari per aconseguir un major engreix de l'animal, i més benefici econòmic per a la indústria ramadera. A la Unió, la utilització d'aquest producte i la importació d'animals tractats amb el mateix està prohibida, igual que en altres 156 països com la Xina, Rússia, Índia, Turquia, Egipte, en considerar que no hi ha dades suficients que permetin descartar riscos per a la salut humana. En altres 26, com els Estats Units, Austràlia, Brasil, Canadà, Indonèsia, Mèxic, Filipines, s'utilitza.

El mateix succeirà amb l'ús de l'hormona somatotropina bovina emprada, principalment, en vaques lleteres per augmentar la seva productivitat, i aconseguir entre un 10% i un 20% més de llet. No obstant això, diversos són els efectes secundaris associats al seu maneig en animals (esterilitat, inflamació de les mamelles, augment de l'hormona del creixement ...) i el seu impacte en humans (alguns estudis ho vinculen a un increment del risc de patir càncer de mama o de pròstata i al creixement de les cèl·lules canceroses). D'aquí que la Unió Europea, Canadà i altres països prohibeixin el seu ús i la importació d'aliments d'animals tractats. Tot i això, altres com els Estats Units, sobretot, la utilitzen. Per cert, l'empresa nord-americana Monsanto, la número u de les llavors transgèniques, és l'única del mercat que comercialitza aquesta hormona, amb el nom comercial de Posilac. Quina coincidència.

pollastres blanquejats

La carn de pollastre "desinfectada" amb clor arribarà també a la nostra taula. Si a Europa s'utilitza un mètode de control de malalties de les aus des de la cria passant pel seu desenvolupament i sacrifici fins a la comercialització, amb caràcter preventiu, als Estats Units han optat per optimitzar costos rebaixant els estàndards de seguretat alimentària. D'aquesta manera, les aus criades i sacrificades són desinfectades únicament al final de la cadena, submergint-les en una solució química antimicrobiana generalment a força de clor o el que és el mateix donant-los "un bany de clor", i punt. Així els pollastres queden "nets", sense bacteris, ben blanquejats, i el seu tractament surt molt més barat. Un cop més, tot per la pasta.

Però, quines conseqüències poden tenir això per a la nostra salut? A la Unió, des de 1997, es prohibeix l'entrada de carn d'aus de corral nord-americà a causa de aquests tractaments, i als residus de clor o altres substàncies químiques emprades per a la seva desinfecció que poden persistir en la carn que després nosaltres consumim. La indústria ramadera norteaméricana afirma que aquests tractaments permeten eliminar els microorganismes patògens, però les infeccions no disminueixen significativament i fins i tot l'ús continuat de desinfectants pot acabar generant resistències.

Ens diuen que els estàndards de seguretat alimentària nord-americans són d'allò més segurs. No apunten en la mateixa direcció alguns informes que constaten que una de cada quatre persones, 76 milions, a l'any als Estats Units emmalalteixen per malalties provocades pel consum d'aliments. D'aquestes, 325 mil són hospitalitzades i 5 mil moren. Els experts assenyalen que la majoria de casos podria evitar-se amb millores en el sistema de control alimentari. Treguin conclusions.

Ja va sent hora que li diguem al TTIP: traieu les vostres brutes mans del menjar!

Esther Vivas


Público 31/12/2014

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article