Una investigació europea conclou que la coexistència entre blat de moro modificat genèticament i convencional, és possible

Aquesta és una de les conclusions a què s’ha arribat en el marc del projecte europeu de recerca PRICE, Practical Implementation of Coexistence in Europe, desenvolupat durant tres anys per investigadors de diversos països membres de la Unió Europea (UE), i que ha finalitzat recentment. En el projecte hi han participat investigadors dels centres de l’IRTA de Mas Badia i de Cabrils, del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, així com investigadors de la Universitat de Girona juntament amb 12 institucions de recerca de 11 països d’Europa.

L’equip d’investigadors ha realitzat una sèrie d’estudis que demostren l’efectivitat de diverses pràctiques culturals per garantir la coexistència entre el blat de moro modificat genèticament (MG) i el convencional. Aquestes pràctiques eviten o redueixen la pol·linització creuada i, per tant, s’evita superar el llindar del 0,9% de presència no desitjada de blat de moro MG en camps convencionals (el 0,9% és el valor per sobre del qual un producte s’ha d’etiquetar com a MG, segons la legislació actual).

El projecte de recerca PRICE ha realitzat una sèrie de seguiments en parcel·les de blat de moro modificat genèticament i convencional al Baix Empordà, aplicant les recomanacions de la Asociación Nacional de Obtentores Vegetales (ANOVE). En aquests assaigs s’ha avaluat l’eficàcia de les mesures de contenció físiques, com són l’ús de zones tampó i la separació de les dates de sembra, per induir un decalatge en la floració. Per altra banda, els assaigs de camp portats a terme a Alemanya, la República Txeca i Catalunya amb blat de moro androestèril (no productor de pol·len), han mostrat que podria ser també una estratègia de contenció biològica eficaç per assegurar la coexistència. El projecte conclou que, amb aquestes mesures s’evitaria la presència accidental de blat de moro MG en camps convencionals, deguda a la pol·linització creuada.

Finalment, en el transcurs del projecte PRICE, també s’ha desenvolupat un nou mètode de mostreig simplificat, ràpid i econòmicament competitiu, que permetria quantificar la presència  de blat de moro MG en camps sembrats amb blat de moro convencional.

Més informació

IRTA
Torre Marimón
Caldes de Montbui

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article