El 'Vermut de Reus'

El passat dia 7 d'abril, l'Ajuntament dse Reus i els productors de vermut de la ciutat van arribar a un acord per crear i promocionar la marca 'Vermut de Reus'. L'Agència de Promoció de la ciutat i les tres úniques empreses productores de vermut, pretenen així la declaració del 'Vermut de Reus' com a marca reconeguda amb la 'Indicació Geogràfica Protegida' (IGP), alhora que contribuir a la projecció nacional i fins i tot internacional de la ciutat de Reus, tot promocionant la ciutat.

El terme qualitat aplicat a un producte fa referència a la percepció que el mercat té sobre la capacitat d'aquest per tal de satisfer les seves necessitats, o de la superioritat d'un determinat producte respecte un altre. Aquesta percepció dependrà, essencialment, tant de factors vinculats al tipus de necessitat a satisfer com del tipus de producte. El concepte qualitat, és doncs, un concepte altament subjectiu i dinàmic.


Les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) constitueixen el mecanisme pel reconeixement d'una qualitat diferenciada, conseqüència d'unes característiques pròpies i diferencials, degut al medi geogràfic en el que es produeixen les matèries primeres i s'elaboren els productes.

Les etiquetes de qualitat DOP i IGP constitueixen una forma de diferenciar els productes agroalimentaris al consumidor. La imatge de la zona geogràfica d'origen i la qualitat específica dels productes, crea per a aquests una identitat única, aconseguint un major valor afegit. L'aposta decidida per la qualitat es postula com una de les oportunitats més sòlides amb les que compta el sector agroalimentari per tal de mantenir o inclús enfortir, la seva presència en uns mercats cada vegada més globalitzats. Aquesta aposta per un sector agroalimentari que produeixi béns de qualitat representa també una de les eines amb les que les diferents Administracions Públiques volen contribuir al desenvolupament de determinades zones rurals i mercats agroalimentaris, creant per aquesta finalitat un sistema de protecció i qualitat alimentària.

Que l'Ajuntament de Reus aposti pel vermut per promocionar una marca de ciutat, és una opció respectable. No cal oblidar, però, que existeix en el mercat un producte agroalimentari que ja fa força temps que passeja el nom de Reus, que genera ocupació a milers de persones i que, en gran part per desídia de les administracions, té en entredit la seva supervivència: l' 'Avellana de Reus'.

Aprovada l'any 1997, la zona de producció de les avellanes emparades per aquesta denominació d'origen està constituïda per les plantacions inscrites en el Registre de persones productores del Consell Regulador, situades en terrenys dels termes municipals compresos a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta, que el Consell Regulador de la DOP considera aptes per a la producció d'avellanes de les varietats negreta, pauetet, gironella, morella i culplana. Amb dades del 2010, la superfície inscrita era de 8.241 ha, en les que es va produir un total de 7.520 tones d'avellanes, de les que solament 160 tones (el 2,13%) de la producció total es varen comercialitzar sota l'empara de la DO.

Ja està bé que l'Ajuntament de Reus promocioni i posi en valor el 'Vermut de Reus'. Les tres empreses productores (Miró Salvat, Yzaguirre i De Muller) és possible que vegin incrementar les seves vendes gràcies a aquesta promoció feta des del consistori reusenc. Estaria bé però, que també s'esmercessin esforços i recursos públics en donar a conèixer l'avellana que es fa a les nostres terres tan a nivell nacional com estatal. Els habitants del Camp de Tarragona ja coneixem l'existència de l'Avellana de Reus. Aquí no cal fer-ne promoció. Cal ajuda institucional per obrir nous mercats i donar a conèixer el producte. I si a sobre volem associar el nom de la ciutat a un producte de qualitat, què millor que fer-ho amb l'avellana!. Com a mínim els efectes secundaris de l'abús en el seu consum no provocarà tan mal de cap com el vermut!

Jordi Domingo és enginyer Tècnic Agrícola i estudiant de Dret

(@jdomingoce)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article