Zapatero serà a Washington

Ho acaba d'anunciar Nicolas Sarkozy, que li cedirà la seva cadira. Jo ja havia arribat a aquesta mateixa conclusió després d'escoltar l'opinió de tres personalitats que aquests dies n'han parlat o escrit directa o indirectament.

Per fer-ho de manera cronològica he de parlar, primer, del president de la Comissió Europea Jose Manuel Durão Barroso, que es mostrava convençut dimecres que Zapatero seria a Washington perquè, deia Durao, Espanya és la vuitena potència econòmica. En escoltar-lo vaig pensar "mau, no hi serà pas" perquè just l'endemà que el mateix José Luis Rodríguez Zapatero utilitzés aquest argument per a ser-hi, el diari el País el feia miques al.legant dues fórmules per calcular-ho, en cap de les quals Espanya era la vuitena, però si no l'onzena. A una de les dades s'hi havia arribat prenent el canvi euro-dólar o, pitjor encara, era la tretzena si no es tenia en compte aquest canvi. Aleshores, el fet que Durão usés un argument manifestament erroni no ajudava gens la causa.

Segon i molt més directe: el diumenge, al suplement Dinero de la Vanguaria, el professor Joaquim Muns, en un excel·lent article pel que paga la pena gastar-se 2,20 euros en comprar el diari, llençava aigua freda sobre la pretensió de ser a Washington passi el que passi. Muns no esmentava a ningú però s'hi podria entreveure. Entre d'altres coses qüestionava la pretensió expressada per alguns de "refundar el capitalisme" o el "d'escriure les bases d'un nou Bretton Woods". Muns deixa clar que el capitalisme no ha parat de refundar-se i que  mai s'ha aplicat en solitari,  el sector públic també en forma part! I en el cas de  Bretton Woods recordava que es va gestar en una època més difícil, després de la guerra mundial i amb tranquil·litat i prudència, sense grans declaracions.

I tercer, l'entrevista de dijous de Lluis Amiguet a "la contra", també de la capçalera de referència del grup Godó, a C.K. Prahalat, consultor de l'ONU que responia textualment a la pregunta directa "Per què si la zona Euro té una sola moneda no té una sola veu? I aquí està la qüestió la veu de la UE és la veu d'Espanya i, per tant, Zapatero hi serà.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article