Els dos primers d'Europa

Les proves de resistència dels bancs europeus tenen a dues entitats de l'Estat al capdavant, segons diuen fonts ben informades. Sembla un fet paradoxal si tenim en compte les novetats que envolten l'economia espanyola d'un mes ençà. Tot fa pensar que, o bé les finances de les dues entitats (Santander i BBVA) depenen poc de la situació econòmica estatal o bé estan al costat d'un malgastador compulsiu (les administracions, empreses de la totxana i particulars) als qui, com en algunes pel·lícules de gangsters, van omplint de xecs i més xecs a mesura que avança la partida de pòquer. O potser, les dues situacions es donen alhora.

Convé aquí tornar a recordar que una cosa és la liquiditat i una altra la solvència. Caldrà veure com reflecteixen aquestes proves d'estrés en ambdues realitats. El que tenim de moment són senyals inequívoques que hi ha problemes de liquiditat: la morositat a bancs i caixes de l'estat se situa en els 100 mil milions d'euros, és a dir, hi ha 100.000.000.000 d'euros difícils de cobrar.

El president de l'associació espanyola de banca (AEB) assegura que l'estat espanyol no sortirà sol de la crisi perquè està sent desestabilitzat per la pròpia feblesa de la unió econòmica i monetària.

És més, el president d'una d'aquestes dues entitats que liderarien les proves, Francisco González (BBVA), ha alertat que les entitats financeres de l'estat deuen 600 mil milions a curt termini i tenen el crèdit tallat.

No hi ha gaire motius per l'optimisme però podria ser pitjor.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article