SELECT id_comentari FROM blogs_comentaris WHERE id_article = 29 AND id_comentari =

Cadena de pagaments

Des del punt de vista de les empreses l'actual situació financera és absolutament kafkiana i obliga, òbviament, a una refundació general. Fa pocs dies parlava amb un empresari que té el seu negoci "sanejat" tot i que amb la que està caient, és com no dir res. Per què? doncs perquè encara que ell no té necessitat d'obtenir crèdit a curt termini, està pendent de pagaments importants d'altres empreses. Companyies, a priori solvents, amb les que treballa des de fa anys i que ara no li paguen perquè necessiten crèdits que no obtenen.

I això em porta a pensar en la negativa dels bancs i caixes a deixar diners. De les dades que dóna l'estudi fet per l'economista Ricardo Vergés  un s'adona que la major part dels 428.000 milions d'euros demanats per les entitats financeres estatals a l'estranger durant el 2007 s'han dedicat quasi en exclusiva a finançar el mercat immobiliari, ja sigui a promotors o a particulars. Aquests diners utilitzats en el sector de la construcció i venda de pisos no retornaran en breu, ja que recordem que hi ha 1 milió de pisos nous per vendre. És a dir, que un tendeix a pensar que si bancs i caixes no deixen diners és perquè, de fet, no en tenen. Ni els mateixos bancs poden anar-ne a buscar fora amb degut al que encara deuen!.

És a dir, els bancs no poden demanar crèdit, els empresaris tampoc i els particulars ni poden refinançar el deute com fa uns mesos enrere ni, fins i tot, no poden accedir a crèdits per a un habitatge de protecció oficial, com les 20 famílies de Palafolls que van haver de renunciar al pis que els havia tocat en el sorteig d'una promoció de 32 nous pisos protegits. És més, un percentatge creixent de treballadors d'arreu està en risc de perdre la feina, i per tan d'ingressar diners suficients per a poder seguir pagant. Per tant l'empresari amb qui parlava estava certament espantat i això que ell tenia l'economia sanejada!

Comentaris

demeter
1.

Palafolls, el Maresme.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article