Quins impostos?

La complicadíssima situació actual està obligant (i obligarà) al govern espanyol a pujar impostos. Sóc dels que estan a favor d'un estat petit i eficient, amb pocs impostos... però alguns impostos hem de tenir.

Quins impostos cal pujar? L'ideal seria no pujar cap i tendir a baixar-los, ja que paguem moooooooolts impostos. És un tema de percepció, paguem molt més del que rebem: els catalans paguem el 40% del PIB en impostos i, després de l'espoli fiscal (10% del PIB), ens retornen el 30% del PIB en despesa i inversions públiques, impostos de país socialdemòcrata i serveis de país liberal. I pitjor, tenim la percepció que malbaraten diners públics, com els Plans E i altres Zapaterades desastroses. És a dir, és justa la percepció de que paguem massa impostos, o de que abans de pagar més impostos cal millorar com aquests recursos es gasten.

Dit això, si calgués pujar els impostos, quins pujaria? Sense tenir en compte criteris d'eficiència (que fa que malauradament els impostos més justos siguin els que tenen menys capacitat recaptatòria), jo em basaria en els següents principis:
Igualtat d'oportunitats
Gravar el "tenir"
No gravar el "produir"
Per això estic a favor de pujar/recuperar els impostos de successions, patrimoni i capital, i de no pujar (i algun dia baixar) els impostos de la renda i de societats (i potser compensar una baixada en societats a canvi d'una pujada en el de dividends). I, això sí, mantenint sempre la progressivitat, i per exemple no pujar l'IVA (una mesura extremadament injusta i regressiva), i també fer totes les bonificacions i exempcions que calguin en successions, patrimoni i capital per no perjudicar les rendes baixes i mitjanes, per exemple posant mínim exempts.

No hem de penalitzar el fruit del nostre treball, hem d'afavorir que la gent treballi i produeixi. I sobre la riquesa acumulada i els seus rendiments, això sí, pagar impostos. I si et regalen res (successions), igualtat d'oportunitats, que tributi. O dit d'una altra forma, qui ha de pagar més impostos, el que treballa o el que rep un regal (tot i que sigui un regal "just", ja que és el que els pares deixen als fills)? I qui ha de pagar més, el que ingressa per treballar o el que ingressa per no fer res (tot i que el qut tingui sigui fruit d'un treball anterior)?

Això va contra l'eficiència, ja que els impostos "més justos" (o "menys injustos") són els que tenen menys capacitat recaptatòria. I per això tenim un IVA tan alt, i per això es paguen molts més impostos per treballar que per rendiment de capital.

Doncs això, menys IRPF, societats i IVA, i més capital, successions i patrimoni. Ah, i sobretot, combatre el frau fiscal (tercer punt del Manifest Comunista (abolició del dret d'herència), però també amb un concepte que per mi és fonamental (i per mi molt liberal, o de com entenc jo el liberalisme): igualtat d'oportunitats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article