The monster is still out there

Pels que pensen que això de la crisi financera s'acabarà aviat, que haurem après la lliçó i que no es repetirà mai, reflexió interessant del professor de NYU Stern Roy Smith: "How financial innovation causes bubbles".

El professor Smith (un tipus simpàtic, molt alt, va ser soci a Goldman i les seves classes eren molt interessants i plenes d'anècdotes) explica que hi ha tants diners en el món buscant oportunitats d'inversió ("about $140 trillion") que només que una petita part d'aquests diners es focalitzin en una oportunitat concreta (hipoteques o el sigui), poden generar una bombolla i una nova crisi. Conclusió:

"The net result has been a positive for users of capital markets, which can be accessed more cheaply than ever before. But the success of the market has resulted in a vast accumulation of capital in tradable form that is now capable of wrecking whole economies. In 2000 and 2007, financial bubbles did great damage, and the monster is still out there."

Vaja, que avui s'han fixat en les hipoteques i potser demà en qualsevol altra cosa, amb el risc que això suposa. I que no sabem que serà, però alguna bombolla hi haurà. I que més val saber-ho, no passi que d'aquí uns anys oblidem el que ha passat avui i pensem que els mercats són perfectes, racionals, sense cicles, i que les bombolles són només un accident ocasional de la història. Els diners que ocasionen les bombolles, el monstre, "is still out there".

Això de les bombolles ve de lluny. La primera (o almenys la primera coneguda) va ser la dels tulipans a Holanda, que va pujar a uns preus estratosfèrics: en perspectiva fa riure, a l'igual que riuran d'aquí uns anys quan analitzin la bombolla immobiliària actual (o no pensem que és ridícula la bombolla dot.com de fa només uns anys?).

I la propera? Fa unes setmanes The Economist en parlava ("The danger of the bounce" i "Bubble warning"), i assenyalava com a potencials riscos de noves bombolles (fruit en gran part pels tipus d'interès extremadament baixos) els països emergents o algun commodity, com l'or.

"(...) But the longer the world keeps its interest rates close to zero, the greater the danger that bubbles will appear—most likely in emerging markets, where growth keeps investors optimistic and currency pegs import loose monetary policy, and in commodities."

En tot cas, i tornant a les paraules del Professor Smith, tot i que les bombolles tornen i tornen, es donen les condicions per a què es succeeixin més sovint a partir d'ara, per aquests "140$ trillion" pel món buscant inversions, o sigui, "the monster is still out there"

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article