La manca de suport de l'ajuntament porta al tancament del car-sharing de Sabadell

Avancar és un projecte que la PTP va iniciar l’any 2000 per la contribució que aquest sistema de transport fa a la mobilitat sostenible.
Aquesta setmana els clients d’Avancar (operador català de car-sharing) han començat a rebre notificacions de l’empresa conforme es tancava el servei directe a Sabadell, encara que continua obert a Barcelona i Sant Cugat. Des de l’any 2007 Sabadell gaudia del servei de cotxe multiusuari. Fons d’Avancar informen que la manca de suport de l’Ajuntament ha dut al tancament de l’activitat.

Fins ara el suport prestat per l’Ajuntament de Sabadell consistia en:
1.- Cedir aparcaments gratuïts per a aquests vehicles (fins el 2009)
2.- Ser-ne client (fins el 2011)

Des de fa dos anys, l’ajuntament, argumentant el fet de la crisi, va obligar a Avancar a pagar els costos de les places d’aparcament. Ara, passat l’estiu ha comunicat a Avancar que deixa de ser client. El treballadors municipals ja no poden agafar els cotxes de car-sharing per fer les seves gestions. L’argument novament és d’estalvi.

Quasi tots els ajuntaments europeus, d’una o altra manera, donen suport al car-sharing ja que la seva flota de vehicles esdevé un instrument d’utilitat pública. Les aportacions més destacades del car-sharing són:

Substitueix entre 10 i 20 cotxes particulars. Per tant, estalvia a la ciutat espai d’aparcament i de circulació.

Impulsa l’ús del transport públic, el caminar i l’ús de la bicicleta, ja que els usuaris només agafen el cotxe de tant en tant.

Redueix el consum energètic i les emissions, ja que tota la flota d’Avancar, són vehicles en bon estat, ben mantinguts ,i exceptuant els escassos vehicles de gamma més alta, estan dotats de l’etiqueta energètica ‘A’. De fet, Avancar té una de les flotes de cotxes més moderna de tot Espanya.

El car-sharing propicia una conducció responsable com ho demostren els zero accidents amb víctimes dels clients d’aquest servei en els seus sis anys d’existència.

La PTP lamenta la manca de suport de l’Ajuntament de Sabadell al car-sharing, sobre tot tenint en compte que els arguments d’estalvis no són gens creïbles. Des que l’ajuntament ha deixat de ser client, els tècnics municipals que treballen a l’àrea del centre de la ciutat i que necessiten un cotxe han de desplaçar-se fins a Can Marcet (1 km) per buscar un vehicle municipal. Si es té en compte que de mitjana un vehicle del car-sharing costa 0,70 €/km, ponderant les tarifes quilomètrica i horària, i alhora es té en compte que una hora de tècnic municipal pot suposar 30€/hora, sense comptar les càrregues socials, resulta evident que voler estalviar els cèntims d’euro, en comptes de les desenes d’euro que els tècnics perden anant a buscar cotxes, és un mal negoci per a la ciutat.

Demanem a l’Ajuntament de Sabadell una correcció en les seves decisions de mobilitat i que iniciï negociacions amb Avancar perquè Sabadell, i també els seus treballadors municipals, puguin tornar a utilitzar els cotxes de car-sharing. Proposem un aparcament gratuït per a aquests vehicles d’interès públic al carrer Alfons XIII, davant l’estació dels FGC, buscant la màxima intermodalitat possible. Sabadell ha de ser una ciutat europea i totes les ciutats europees ajuden el car-sharing d’aquesta o d’una manera similar.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article