Barcelona – París: el tram operat per Renfe resulta més car i el doble de lent que el de la SNCF

L'explotació de la part de la línia internacional operada per Renfe es realitza amb un tren regional “Media Distancia” però amb preu i marca tipus “Alvia”. L'entrada en servei a trams de la nova línia d'alta velocitat entre Barcelona i París ha tornat a fer visibles les diferents polítiques tarifàries dels operadors públics espanyol i francès: Renfe i SNCF.

Tanmateix, el tren “Media Distancia” entre Sants i Vilafant, camuflat com a ”Alvia”, gairebé costa el doble que el “Media Distancia” que cobreix la ruta paral·lela entre Sants i Figueres.

SNCF: Alta velocitat amb tarifa regional.

Ja el 1981, any de la inauguració de primer TGV entre París i Lió, l'operador francès va optar per una estructura tarifària molt dirigida a les classes populars i agressiva amb el seu competidor aeri. Encara avui es pot fer evident el lema publicitari de la SNCF dels anys vuitanta, “alta velocitat amb tarifa regional”, si comparem els preus de l'alta velocitat francesa amb els trens regionals espanyols. Així, comparant la gamma de preus màxims i mínims del servei a la línia Barcelona París per Vilafant podem comprovar com Renfe, per a un tren regional que funciona la meitat de ràpid que un TGV, cobra igual o més que la SNCF per quilòmetre.

Renfe: Alta velocitat per a persones amb poder adquisitiu mitjà-alt.

La política ferroviària espanyola suprimeix o manté en precari els trens econòmics (Estrella, Intercity...) per fer lloc a l'AVE, fa difícil trobar tarifes populars tipus “Web” i “Estrella”, fa inexistents les tarifes familiars o de grup (4-5 persones) per competir amb el cotxe i menys encara genera preus preus atractius per competir amb l'avió, el més contaminant dels modes. Així s'explica que l'AVE Madrid – Barcelona, malgrat tenir unes expectatives inicials més que favorables, encara no hagi superat la quota modal de l'avió, o que les classes populars estiguin essent transferides al “low cost” aeri i a la carretera; fracassos que els responsables del Ministeri de Foment haurien d'explicar.

En aquest context, la PTP celebra amb entusiasme l'entrada de la SNCF com a nou operador públic ferroviari d'Espanya i desitja que serveixi d'exemple per a popularitzar l'ús del tren a l'Estat. Per conèixer les interessants promocions del TGV de la SNCF visiteu TGV-Europe.com.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article