Un nou estudi mostra com una dieta amb soja OGM pot afectar el fetge

L’estudi amb ratolins vells alimentats amb soja modificada genèticament ha trobat diferències en les proteïnes que pertanyen al metabolisme del fetge, a la resposta a l’estrés, la respiració cel.lular i a la comunicació intracel.lular, en relació al grup control alimentat amb soja no transgènica.

El fetge és un òrgan excel.lent per monitoritzar els efectes d’una dieta que contingui transgènics ja que és un òrgan multifuncional que exerceix un rol clau en l’organisme controlant tot el metabolisme i en la detoxificació de compostos tòxics. Ja experiments anteriors havien trobat efectes d’ una dieta amb transgènics sobre els nuclis de les cèl.lules del fetge i sobre altres característiques de la seva química cel.lular.

A més dels efectes mencionats anteriorment, l’estudi ha trobat modificacions en els orgànuls de les cèl.lules del fetge, com en el seu nucli o els mitocondris, que indiquen un metabolisme disminuït.

Fins molt recentment, per avaluar els efectes dels OGM en mamífers de laboratori s’havien realitzat experiments de curta durada, la qual cosa feia impossible detectar conseqüències a llarg termini. Una nova generació d’experiments de llarga durada estan donant ara resultats, com l’estudi comissionat pel govern austríac que ha trobat una reducció en la fertilitat de ratolins alimentats amb blat de moro transgènic o l’estudi italià que ha trobat efectes sobre el sistema immunitari de cries de ratolins i de ratolins vells alimentats amb el blat de moro transgènic MON 810 conreat concretament a l’Empordà (Catalunya) .

Segons els autors de l’estudi, no hi ha consens científic sobre quin és l’abast de l’impacte dels transgènics per la salut humana i sobre quins han de ser els criteris per a la seva avaluació. La plataforma Som lo que Sembrem torna a demanar, una vegada més, la prohibició del conreu de plantes modificades genèticament en territori català i un etiquetatge rigurós i un seguiment exhaustiu dels transgènics importats, com la soja Roundup Ready que ha servit de dieta base per aquest estudi.

Article publicat a la revista Histochemical Cell Biology per Malatesta et all.

www.somloquesembrem.org


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article