El gen víric “descontrolat”

Sembla que l’EFSA estava buscant possibles substàncies al·lergèniques en cultius transgènics, i s’ha trobat amb la petita sorpresa de que molts d’aquests contenen un fragment funcional d’un gen víric[2] del qual hi ha clares indicacions de que podria no ser segur per al consum humà. Aquesta troballa, molts anys després de l’aprovació i comercialització d’aquests cultius,  té implicacions molt importants des del punt de vista de l’aprovació d’aquestes varietats i del consum.

L’estudi mostra que gran part dels cultius transgènics, tots els que utilitzen la seqüència CaMV 35S del virus del mosaic de la coliflor com a gen promotor , contenen fragments del gen VI, i entre ells el panís MON810, el panís NK603, i algunes sojes transgèniques. Aquest gen VI, com la major part dels gens de virus de plantes, té diverses funcions, i com a resultat, afavoreix la infecció de les plantes per d’altres virus i patògens, i podria produir múltiples proteïnes a l’atzar, algunes de les quals s’ha demostrat que és tòxica per les plantes, i que també podrien ser-ho per als humans. Queda per aclarir si els fragments del gen VI que hi ha a les varietats transgèniques produeixen aquestes proteïnes (que sembla possible que sigui així) i en quina quantitat ho fan.

Però potser el més greu del cas és que aquestes varietats  s’han aprovat sense conèixer la informació mínima bàsica, com és en el cas de varietats transgèniques, sobre què s’ha introduït en el seu genoma i com queda aquest després del procés. I deixa amb el cul a l’aire a totes les autoritats, científics, i empreses que ens han omplert el cap amb mentides sobre la precisió i seguretat d’aquesta tecnologia.

[i] Aquesta nota és un resum del comentari de J. Latham i A. Wilson a:


[2] Podevin, N., P. du Jardin. 2012. Possible consequences of the overlap between the CaMV 35S promoter regions in plant transformation vectors used and the viral gene VI in transgenic plants. GM Crops and Food, 3: 1-5

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article