Poncho® és perillós per les abelles

Poncho® és el nom comercial del clothianidin, un insecticida de la família dels neonicotinoides, que generalment s’aplica en forma de coberta protectora de les llavors, i que actualment, al nostre país, és molt freqüent a les de panís.

A l’any 2008, però, aquest insecticida es va relacionar amb la pèrdua de unes 11.500 colònies d’abelles a l’estat de Baden-Württemberg (Alemanya), i la empresa productora, Bayer, va compensar als apicultors afectats amb un total de 2 milions d’euros . El govern federal va retirar la llicència a tots els productes comercials amb clothianidin, encara que posteriorment els va autoritzar per colza. El problema sembla que va ser el resultat de que la coberta amb clothianidin no es fixava bé a la llavor de panís, produint-se així una pols carregada de l’insecticida durant la sembra. Prohibicions semblants s‘han establert a Eslovènia i Itàlia, on també s’ha relacionat el clothianidin amb una toxicitat aguda per a insectes pol·linitzadors .

La qüestió també s’està plantejant als Estats Units, on des de l’any 2006 són freqüents els problemes de desaparició massiva de colònies d’abelles. A l’any 2003 Bayer va demanar el registre comercial del clothianidin en aquest país. En principi l’EPA (agència federal de protecció ambiental) va resoldre que no ho concedia fins que tingués més evidències de que l’insecticida no danyava les poblacions d’abelles. Però dos mesos després es va fer enrere i va concedir un permís condicional, tot permetent la comercialització del producte amb la condició de que Bayer fes un estudi abans de desembre de 2004 sobre la toxicitat crònica al llarg del cicle de vida de les abelles. Posteriorment, aquesta data límit per finalitzar l’estudi es va prorrogar fins al maig de 2005, però encara que Bayer no el va presentar fins a l’agost de 2007, tampoc va tenir cap problema per continuar venent l’insecticida. I un informe intern de l’EPA de novembre de 2007 va donar per bo l’estudi (que, per suposat, no va trobar cap problema amb l’insecticida), amb la qual cosa el clothianidin va rebre el permís definitiu a l’abril de 2010.

Algun dubte devien tenir, però, quan no el van voler fer públic, i l’organització NRDC va haver de fer una demanda judicial per tal d’aconseguir-lo. I és clar, l’estudi realment no és gaire bo, fins al punt que en un informe intern dos científics de la mateixa EPA el critiquen i afirmen que no aclareix els dubtes sobre la toxicitat del clothianidin.

Una vegada més s’està demostrant que en aquell país, al igual que a la vella Europa, les institucions estan mes interessades en defensar els interessos del gran capital que els dels ciutadans. I que el que puguin dir els científics només els interessa quan permet donar suport a aquesta primera premissa. “Pesticides linked to bee deaths”. Current Biology, 18(16): R684.

Veroeins (Som lo Que Sembrem Vallès)

Més a:

http://www.epa.gov/opp00001/about/intheworks/ccd-european-ban.html

http://www.grist.org/article/food-2010-12-10-leaked-documents-show-epa-allowed-bee-toxic-pesticide-


Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article